20 ezer család kaphat ingyen napelemes támogatást hamarosan

R9vid megtérülésű napelemes rendszereket telepíthetnek a háztartások a januártól induló napelemes pályázatból.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Október elején derült ki, hogy 2024. január 1-től az ország nagy részén feloldják a napelemes betáplálási stopot, emellett a napelem-tulajdonosok elosztói körzettől függően 4,39-5,25 forint közötti betáplálási árat kaphatnak, a megtermelt áramot pedig bármely piaci szereplőnek értékesíthetik. Azt is bejelentették, hogy a bruttó elszámolásba kerülő napelemesek számára jövőre egy 75 milliárd forintos keretösszegű akkumulátortelepítési pályázat indítanak, a programban 65 százalékos vissza nem térítendő százalékos támogatás lesz elérhető. A csomagban legfeljebb 4 kilowattos napelem telepíthető maximum 8 kilowattórás tárolóval, a pályázat célja, hogy helyi áramfelhasználásra ösztönözzék a lakosságot. Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfoliónak nyilatkozva üdvözölte a programot. A szakértő szerint a kis fogyasztók önellátóvá válása megalapozhatja, illetve újabb lökést adhat az energiaközösségek régóta napirenden lévő kialakításának is, amellett, hogy hozzájárulhat a villamosenergia-rendszer megújulásához. Székely András hozzátette, a pályázat indulása a piacra is kedvezően fog hatni, Magyarország pedig becsatlakozhat az energiatároló-piac nemzetközi körforgásába.

A szakértő úgy látja, ahhoz képest, hogy jelenleg nincs olyan pályázat, amely a lakosság akkumulátortelepítését segítené, komoly hír a pályázat érkezése. Szerinte ugyan lehet vitatkozni a számokon, ám a jelenleg meghatározott keretösszeg és a 65 százalékos támogatás így is jelentős segítség. „Ez az egyén szintjén alacsonyabb rezsit, értékesebb ingatlant, környezetileg és gazdaságilag is fenntartható energetikai rendszert, míg az ország szintjén jelentős mértékű lépést jelent a zöld-vállalások terén” – mondta. Székely András ugyanakkor kiemelte, tapasztalataik alapján az átlagos családi házas rendszerméret meghaladja a meghatározott 4 kilowattos méretet, éppen ezért úgy gondolják, a határt feljebb kellene tolni. „A kormányzati elképzeléseknél nagyobb rendszerméret a jövőbeni elektromos autó töltés lehetőségét is számba veszi, azaz már eleve arra kalkuláltak a családok, hogy belátható időn belül elektromos autóra váltsanak” – fűzte hozzá. A szakértő szerint fontos lenne továbbá, hogy ne egyszeri alkalomról legyen szó, ehelyett folyamatosan ösztönözzék a napelemes rendszerek és energiatárolók terjedését, bővítsék a támogatott kört.

Többmilliós megtakarítás

Napjainkban egy átlagos, négyfős család energiaigényét kielégítő napelemes rendszer bekerülési költsége mintegy 2,5-3 millió forint, akkumulátorral együtt a beruházás ára ennek a duplája. A 65 százalékos támogatással tehát megközelítőleg 2 millió forintnyi önerővel kell kalkulálni. A számokat figyelembe véve a meghirdetett keretösszeg körülbelül 18-23 ezer háztartás telepítését teheti lehetővé. Székely András szerint a program akkor lehet igazán hatékony és eredményes, ha folyamatos és évente meghirdetésre kerülő program keretében valósul meg.

Mivel a bruttó elszámolás részletei egyelőre nem tisztázottak, a megtérülési időt még nem lehet precízen meghatározni. A szakértő ennek ellenére elárulta: a legrosszabb forgatókönyv mellett is 8-10 évre lehet számítani, ezt azonban energiamenedzsmenttel és az ezt támogató rendszerekkel még tovább tudjuk majd csökkenteni, akár 5-6 évre is. A beruházás amellett, hogy alacsonyabb rezsiköltséget nyújt, értékesebb ingatlant és fenntarthatóbb életet is jelent. A helyben fogyasztás ráadásul az egész rendszer működését racionalizálja, mivel mérsékli a betáplálást, ezzel csökkentve fel- és leszabályozás szükségességét.

Székely András szerint a most induló pályázat a teljes rendszer és a szakma számára is újdonság. A telepítések után a valós működési tapasztalatok és fogyasztói igények alapján fejleszthetik majd a hálózatot. A szakember hozzátette, a jelenlegi gazdasági válság a vállalkozásokra is negatívan hat, érdemes lenne tehát energiamegtakarítási beruházási szándékukat hasonló támogatásokkal ösztönözni.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.