2014-ben újra lehet pályázni energiatakarékossági felújításra

A Magyar Nemzet információi szerint 2014-ben ismét várhatók energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázati kiírások, így jelentősebb támogatáshoz juthatnak azok a háztartások, melyek ilyen jellegű felújításokat, fejlesztéseket fontolgatnak.

A lapnak Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – NFM – klímapolitikáért felelős államtitkára mondta el, hogy az energetikai beruházásokhoz kötődő pályázatokat átszervezik az egyeztetés alatt álló Nemzeti épületenergetikai stratégia alapján, várhatóan pedig még ősszel elkészül a program.

2014-től ismét támogatáshoz lehet jutni

A program tartalmaz majd minden lényeges információt a pályázatokkal kapcsolatban, legyen szó az ütemezésről vagy éppen arról, milyen mértékben járul hozzá a kormány az energiahatékonyságot növelő felújításokhoz, akár középületek, akár a lakóépületek esetében. A háztartások a lap információ szerint vélhetően 2014 elején juthatnak ismét támogatáshoz.

Korábban ilyen összegekre is lehetett pályázni

A programról részletes információkat még nem lehet tudni, a kormány azonban az elmúlt években is támogatta az energetikai felújításokat, 2012-ben többek között a fűtési rendszerek korszerűsítését, melynek keretében például napkollektor és hőszivattyú telepítése esetén lakásonként 1,5 millió forintra is lehetett pályázni.

2013-ban is írtak ki pályázatokat, a lakosság számára például fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából, melyen lakásonként 750-900 ezer forint támogatást is el lehetett nyerni.

Konkrét összegekről persze még nem lehet beszélni a 2014-es pályázatokat illetően, azonban nem árt résen lenni a kiírásokkal kapcsolatban, abban bízva, hogy hasonló mértékű támogatásra lehet majd számítani jövőre is.

Ajánlott tartalom

Ki és mire igényelheti az otthonfelújítási támogatást az államtól?

Már több mint húszezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, amelyet több mint 10 500 család már meg is kapott, a folyósított támogatások összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.