2050-ben 9,3 milliárd ember él majd a Földön

A Föld népessége az eddig becsült ütemnél is gyorsabban növekszik: míg jelenleg csaknem hétmilliárd ember népesíti be bolygónkat, 2050-ben az emberiség lélekszáma elérheti a 9,3 milliárdot – tűnik ki az ENSZ friss előrejelzéséből.

A fenti szám 200 millióval haladja meg a 2009-ben közzétett adatokat. 2100-ban pedig előreláthatóan 10,1 milliárd lesz a Föld lakosainak a száma – közölte kedden Berlinben a német népesedési alapítvány (DSW). Az előrejelzés szerint idén október 31-én fogja meghaladni a Föld népessége a hétmilliárdot. Míg ahhoz, hogy ötről hatmilliárdra növekedjék bolygónk népessége, 13 évre volt szükség, az újabb egymilliárdos gyarapodás már tíz év alatt ment végbe – mutatott rá Thomas Büttner, a DSW igazgatója. A népességgyarapodás gyakorlatilag a fejlődő országokra korlátozódik. Afrika népessége a jelenlegi 1,02 milliárdról csaknem 3,6 milliárdra fog nőni 2100-ig, azaz több mint megháromszorozódik. A DSW előrejelzése szerint India várhatóan 2021-ben lekörözi Kínát, s átveszi a Föld legnépesebb országa címet. Ezzel szemben Európában csökken a lakosság lélekszáma: a mai 738 millió fővel szemben 90 év múlva várhatóan csak 674 millió ember él majd az öreg kontinensen.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.