Magánemberek és cégek vásárolták meg a napelemeket az osztrák főváros első közösségi naperőművéhez.

2100 napelemet vásároltak egy nap alatt

Magánemberek és cégek vásárolták meg a napelemeket az osztrák főváros első közösségi naperőművéhez.

Az összesen kétezeregyszáz napelemet alig több mint egy nap alatt felvásárolták a bécsiek; egy napelem ára átszámítva százharminchatezer forint – ennyit kellett legalább befizetnie annak, aki részt akart venni az akcióban. Az elemeket az energiaszolgáltató bérbe veszi a tulajdonosoktól, majd évente a vételár három százalékát, huszonöt év múlva pedig a teljes árat kifizeti a magánszemélyeknek. “Az energiatermelésben fordulat előtt állunk, fontos, hogy ebből a bécsi emberek is részesedjenek. Így lehetőséget kaptak arra, hogy együttműködjenek velünk a megújuló energiaforrások kihasználásában. Ezért döntöttünk a modell mellett” – mondta a Duna Híradóban Susanna Zapreva, a Wien Energie ügyvezetője.

Hozzátette: az első erőmű kétezer-egyszáz elemére a meghirdetéstől számítva huszonhat óra alatt akadt befektető. Az első bécsi naperőmű kétszáz háztartás villamosenergiáját termeli meg. Az osztrák fővárosban az év végéig még három hasonló erőművet akarnak elindítani. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyivel csökken az érintett háztartások kiadása az új erőművek elindítása után. Bécsben azt tervezik, hogy 30 év múlva az elektromos áram ötven százalékát már megújuló energiával állítják elő. Videó itt.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit

Nincs hozzászólás

  1. Zseniális!! Tehát ha “sötétzöld” akkor minden ostobaságra rá lehet venni az embereket. Íme a legbrilliánsabb átverés: hogyan szerezhetsz 25 év lejáratú kamatmentes kölcsönt. Gratulálok, az észt ott se nagykanállal osztották. Be kellene vezetni itthon is.