2,15 másodperc alatt százra az új rekord

A hollandiai Delft műszaki egyetem DUT Racing csapata megdöntötte az elektromos autók gyorsulási világrekordját.

A korábbi csúcstartó 2,68 másodperc alatt jutott el álló helyzetből 100 kilométer per órás sebességig, ők azonban 2,15 másodpercre javították a rekordot. Ezen a csapat is meglepődött, mert körülbelül 2,30 másodperces eredményre számítottak. Tim de Moree és csapata a tavaly megépített autójukat használták fel, egy kompakt, négy kerék meghajtású versenyautót, amely csupán 145 kilogrammot nyom. Az autóval a Formula Student bajnokságra neveztek be, és Hockenheimben megnyerték vele a nem hivatalos világbajnokságot. Most azonban nem a pályán kellett keringeni, hanem a gyorsulási rekord megdöntése volt a cél. Ennek érdekében igyekeztek könnyíteni az autón, és a motorokat is feltuningolták. A Formula Studentre legfeljebb 114 lóerős járművel nevezhettek be, de a rekord felállításához maximális teljesítményre volt szükség, ezért 135 lóerőre (motoronként 33 lóerőre) kapcsoltak, írja az index.hu.

Egy olajhordóból házilag összetákolt kemencével melegítették fel a gumikat a starthoz, és még a sofőrt is könnyebbre cserélték, a 24 éves Marly Kuijpers ült a volán mögé. Marly vezetés után azt nyilatkozta, olyan ezzel az autóval gyorsulni, mint amikor a hullámvasút éppen alábukik egy meredek lejtőn.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.