220 ezer erkélyre telepítettek napelemes rendszert Németországban

Még egyszerűbbé vált az erkélynapelemek telepítése Németországban, ennek hatásai a számokon is láthatóak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A német szövetségi hálózati ügynökség (Bundesnetzagentur) szerint az év első felében 220 ezer erkélynapelemet telepítettek az országban, ezek összteljesítménye elérte a 200 megawattot – számol be a PV Magazine. Az ügynökség jelentése alapján a kiugró növekedést a plug-in napelemes berendezések április óta elérhető egyszerűsített regisztrációjának tulajdonítja. Ezen rendszerek átlagos regisztrált bruttó teljesítménye a tavalyi 800 wattról idén mintegy 900 wattra nőtt. Az erkélynapelemek kis teljesítményű, jellemzően egy-egy háztartási berendezés energiaigényét ellátó eszközök. Nagy előnyük, hogy meglehetősen olcsók, sok régióban online és fizikai boltokban is könnyen beszerezhetőek, és pofonegyszerűen, szakértői segítség nélkül is telepíthetőek. Noha a technológia sok országban, így Németországban, illetve a szomszédos Ausztriában rohamosan terjed, itthon egyelőre nem engedélyezett a használatuk – igaz, ez idővel megváltozhat. Továbbra sem világos, hogy Németországban az összes új erkélynapelemes rendszer bekerült-e a piaci törzsadat-nyilvántartásba. A Bundesnetzagentur szerint a ténylegesen telepített teljes kapacitás magasabb lehet, mivel sok tulajdonosnak még regisztráltatnia kell új eszközét.

Németországban az első félévben 9,3 gigawatt megújuló energiát telepítettek, ebből mintegy 7,55 gigawatt származott fotovoltaikából. Ezek a számok a következő hónapokban valószínűleg növekedni fognak. „Folyamatos bővülést látunk, különösen a fotovoltaikus energia területén” – nyilatkozta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke. „A 2023. év végi összteljesítményhez képest közel 10 százalékkal több napenergiát adtak hozzá” – emelte ki.

Németországban eddig több mint 90 gigawatt napenergia-kapacitást telepítettek, és az ország 2030-ra várhatóan eléri a 215 gigawattos határt. Müller ezt óriási fejlődésnek, egyben kihívásnak látja a villamosenergia-ágazat teljes átalakulási folyamata szempontjából.

Ajánlott tartalom

A leghatékonyabb napelem kerülhet piacra az oxfordi tudósoknak hála

Az Oxfordi Egyetem tudósai áttörést értek el egy ultravékony, perovszkit alapú napelemes technológiával, amely több mint 27%-os hatékonyságot biztosít.