2,5 millió facsemetét ültettek el a Pilisi Parkerdő jóvoltából

Idén több mint 2,5 millió facsemetét ültetett erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során a Pilisi Parkerdő.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A Pilisi Parkerdő Zrt. azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy idén az általuk kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek 716 ezer facsemetét ültettek el és 13 750 kilogramm cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek – tették hozzá. Emellett a cég az erdők természetes úton történő megújítása során  mintegy 250 hektáron több százezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer csemete elültetése és 11 100 kilogramm cser makk vetése mellett. A Pilis Parkerdő ezen felül az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, melynek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető – írták. Kiemelték, hogy idén a legfontosabb szakmai feladata a három éve indított Városierdő-fejlesztési Program folyatása volt.

 “A Városierdő-fejlesztési Program harmadik évében számos, budapesti önkormányzatok és piaci szereplők támogatásával megvalósított kisebb, kerületi erdőfejlesztésen, egy nyolc eseményből álló szakmai workshop-sorozaton és egy általunk szervezett, budapesti városierdő-konferencián vagyunk túl. A program eddigi tapasztalatainak ismeretében röviden azt lehet mondani, hogy az általunk kezelt, összesen 3600 hektár területű, állami tulajdonú fővárosi erdő elsődleges szerepe Budapest klímavédelme, másodlagos pedig az emberek számára nyújtott rekreációs-egészségvédelmi funkciói. A program folytatása során minden mást ezeknek a legfontosabb szempontoknak rendelünk alá” – mutatott rá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a közleményben. A Parkerdő két éve indította el Erdőbarát Rendezvény programját, amelyhez olyan szervezők, vállalkozások csatlakozhatnak, akik erdei programokat, túrákat, különféle versenyeket, illetve kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődők számára – írták. Jelezték, hogy a Pilisi Parkerdő idén saját gazdálkodásából származó költségvetéséből mintegy 450 millió forintot fordított annak az erdei turisztikai infrastruktúrának a fenntartására, amelyet többek között az Erdőbarát Rendezvényeken résztvevők is használnak.

Az Erdőbarát Rendezvény program keretében a közösségi erdőfenntartási hozzájárulásokból a parkerdő 2022-ban 9,3 millió, 2023-ban pedig már 11,6 millió forint bevételre tett szert, amit többek között erdei pihenőhelyek felújítására, karbantartására, a Mogyoró-hegyi erdei iskola közelében kialakított új tanösvényre, de főképp szemétszedésre és a közjóléti-turisztikai infrastruktúra karbantartására fordított – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.