250 ezer fát vágtak ki a sínek mellett, most majd zajvédő falakat építenek a helyükre

Mindez Lengyelországban, ahol nagy felháborodást keltett a hír, hogy az állami vasútársaság negyedmillió fát vágott ki az országban. Csak tavaly.

Mindez törvényesen, a hatályban lévő környezetvédelmi előírások betartásával történt állítólag, de a pusztítás így is értelmetlennek tűnik sokaknak. A törvény szerint a sínektől 15 méteren belül minden élő fát ki kell vágni, mert ezek állítólag a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Ezzel azonban sok helyen nagyon nem értenek egyet, főleg, hogy máshol egyáltalán nem írnak elő ilyen széles sávot. Németországban hat, Angliában csak három méteres biztonsági zónát írnak elő, és ezek az országok sem arról híresek, hogy tömegesen ugranának a sínek elé öngyilkos vagy netán terrorista szándékú tölgyek vagy nyárfák.

A lengyel fakivágásoknak sok helyen százéves faóriások is áldozatul estek, mindenfelé rengeteg egészséges fát vágtak ki, miközben a régi fasoroknak az a praktikus haszna is megvolt, hogy  felfogták a zakatolás hangját. A vasúttársaság a fasorok helyett most majd szép modern zajvédő falakat kíván építeni.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a bogyós gyümölcsök hazai termesztés annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény rájuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerdán ismertetett körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére.