250 ezer fát vágtak ki a sínek mellett, most majd zajvédő falakat építenek a helyükre

Mindez Lengyelországban, ahol nagy felháborodást keltett a hír, hogy az állami vasútársaság negyedmillió fát vágott ki az országban. Csak tavaly.

Mindez törvényesen, a hatályban lévő környezetvédelmi előírások betartásával történt állítólag, de a pusztítás így is értelmetlennek tűnik sokaknak. A törvény szerint a sínektől 15 méteren belül minden élő fát ki kell vágni, mert ezek állítólag a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Ezzel azonban sok helyen nagyon nem értenek egyet, főleg, hogy máshol egyáltalán nem írnak elő ilyen széles sávot. Németországban hat, Angliában csak három méteres biztonsági zónát írnak elő, és ezek az országok sem arról híresek, hogy tömegesen ugranának a sínek elé öngyilkos vagy netán terrorista szándékú tölgyek vagy nyárfák.

A lengyel fakivágásoknak sok helyen százéves faóriások is áldozatul estek, mindenfelé rengeteg egészséges fát vágtak ki, miközben a régi fasoroknak az a praktikus haszna is megvolt, hogy  felfogták a zakatolás hangját. A vasúttársaság a fasorok helyett most majd szép modern zajvédő falakat kíván építeni.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.