27%-kal kevesebb forrás 2014-ben energetikai felújításra?

Pótolhatja-e ezt a hiányt a Zöldgazdaság-Fejlesztési Rendszer?

A 2014-es költségvetés tervezete csak 743 millió forintot szán épületenergetikára, ami 27%-kal kevesebb, mint idén.  A Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer az idei 5,2 Mrd-ról 9,5 Mrd-ra nő, de nem tudni, mire fordítja az NFM, hisz az idei keretet sem használta fel.  A támogatási menetrend bizonytalansága ellehetetleníti a tervezést a pályázók és az építőipar számára, miközben a pénz az NFM párnáiban pihen.

2011-óta évről évre csökken a költségvetésben az ún. épületenergetikai és energiahatékonysági célelőirányzatra szánt pénz.  Míg 2011-ben még 3,3 Mrd Ft jutott erre a célra, jövőre már csak ennek alig negyede, 743 millió Ft.

Eközben jelentősen megnő a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszerbe (ZFR) költségvetési sora.  A 2013-as 5,2 Mrd után 2014-ben már 9,5 Mrd Ft kerül ide.  Ezt a pénzt az éghajlatváltozás elleni harcra kell fordítani, aminek része lehet az épület-energiahatékonyság is.  A témafelelős NFM azonban máig nem hozta létre a ZFR rendszerét, és előzetes elképzeléseit sem ismertette. Az idei 5,2 Mrd-ot nem helyezték ki, és csak találgathatunk arról, hogy milyen célra és milyen rendszerben lesz elérhető.

„Az idei források is csak pár ezer lakás felújítását tudták támogatni a milliónál is több felújításra váró lakásból, és a pályázatokat pár nap után fel kellett függeszteni” mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója.  „Feltételezzük, hogy az NFM nem csak ennyit szán az epület-energiahatékonyság támogatására, és a Zöldgazdaság-Finanszírozási Rendszerből is jut majd erre.  Ugyanakkor nagyon megnehezítik a pályázók és a felújítási ipar helyzetét azzal, hogy nem osztják meg velünk terveiket és elképzeléseinket.  Ha nem ismerjük a források mennyiségét, illetve a pályázatok kiírásának idejét, akkor a felújítani vágyók nem tudnak tervezni, az ipar pedig nem tudja a hazai termelést fejleszteni, és új munkahelyeket teremteni.”

Bart hangsúlyozta, hogy az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is. Megemlítette azt is, hogy a Kormány idén szeptemberben további 3 Mrd forintot biztosított a kvótabevételekből a panelprogramban még 2009-ben befogadott, de azóta még támogatásban nem részesült pályázatokra.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.