3 milliót ad az állam, ha napelemre pályázna!

2024-től Magyarországon állami támogatással pályázat indul napelemes rendszerek telepítésére.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

2024-től Magyarországon olyan napelemes rendszerek telepítésére lesz lehetőség állami támogatás igénylésére, amelyek kisebb kapacitásúak és akkumulátorokat is tartalmaznak a felesleges energiájuk tárolásához. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára ezt a hírt hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, hogy a jövő év elejétől közel 20 ezer magyar háztartás igényelhet majd összesen 75 milliárd forintos támogatást a napelemes rendszerek és akkumulátorok együttes telepítéséhez. A tervek szerint ezekre a pályázatokra 65 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár majd. Az új támogatási rendszer szigorú feltételekhez kötődik. Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban elmondta, hogy csak azok pályázhatnak majd, akik a jelenlegi időszakban adják be igényüket, és részt vesznek az új bruttó elszámolási rendszerben. A támogatások csak legfeljebb 4 kW-os háztartási napelemes rendszerek és melléjük 8 kWh-nyi akkumulátor telepítését fogják támogatni. Ezzel a lépéssel a cél az, hogy a háztartások önállóbbá váljanak az energiaellátás terén, valamint elősegítsék a zöldenergia-hasznosítást.

Az állami támogatás nagyjából 5,77 millió forintot takarhat egy ilyen hibrid napelemes rendszer telepítéséhez, ahol a támogatás összege 3,75 millió forint, figyelembe véve a tervezett 20 ezer telepítést és a 75 milliárd forintos keretösszeget. Azonban néhány telepítőcég szerint a minisztériumi számok és feltételek alapján egy ilyen rendszer telepítése legfeljebb 4 millió forintba kerülhetne. Ez azt jelentheti, hogy az állam a jelenlegi piaci árakhoz képest jelentős felárat fizet. Ennek eredményeként a jelenlegi tervezett költségvetést akár 10 ezerrel több háztartás támogatására is felhasználhatná vagy csökkentheti az egész program költségét akár 25 milliárd forinttal.

Az új rendszer bevezetésének következményeként a háztartások arányaiban sokkal nagyobb támogatást kaphatnak, mint amennyi a jelenlegi piaci árak alapján indokolt lenne. Emellett az akkumulátorok terén is figyelembe kell venni, hogy jelenleg nem az állami támogatott 8 kWh-s egységek a legelterjedtebbek, hanem az 5 kWh-s változatok.

Ezzel a fejleménnyel együtt a napelemmel felszerelt háztartások száma 220-230 ezerre tehető. Az érdeklődés jelentős növekedését mutatja, és egyértelműen megmutatja, hogy jelentős piaci kereslet állt rendelkezésre az országban. Azonban a bruttó elszámolás és a támogatási keretösszeg jelentősen korlátozhatja a napelemek jelenlegi elterjedését és életképességét, különösen azok számára, akik nem részesülnek állami támogatásban.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.