30 fokos melegben kezdődhet a tanév

Az Északi-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar.

Ugyanakkor a Kelet-európai-síkságon, valamint a mediterrán térségben sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke Nyugat- és Észak-Európában 13 és 21 fok között változik. Keleten 22, 28, a mediterrán tájakon 29, 36 fokig melegszik fel délutánra a levegő. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig egyre inkább helyi hatások alakítják, ezért sok napsütésre, és továbbra is meleg időre számíthatunk. Általában sok lesz a napsütés, de az időnként erősen megnövekvő felhőzetből északkeleten előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél vasárnap estére fokozatosan mindenütt mérséklődik, majd gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27, 32 fok között várható. Hétfőn, kedden és szerdán általában napos idő lesz, bár a néha megnövekvő felhőzetből néhol előfordulhat kisebb zápor. A csúcshőmérsékletek 24 és 31 fok között alakulhatnak, azaz a forróság már nem tér vissza. Szeptember elsején, az iskolakezdés napján is napos időre, kevés felhőre van kilátás, kis eséllyel lehet egy-egy zápor. Változás péntektől lehet, ekkor északnyugat felől nedves és hűvösebb levegő érkezhet, elhozva a kora őszi időjárást.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.