300 millió eurós keretmegállapodást kötött az Eximbank a zöld hitelezés élénkítésére

Az Eximbank 300 millió euró értékű, hosszú lejáratú hitelt vett fel az ING Banktól, melyre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) vállal garanciát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hitelösszeggel az Eximbank a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait fogja finanszírozni. Az Eximbank 300 millió euró értékű hitelt vett fel az ING Banktól a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) garanciájával, melyet a Világbank-csoporthoz tartozó ügynökség június 30-án adott ki az ING Banknak. A hitelösszeget, melynek végső lejárata 12 év, az Eximbank az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energiával, fenntartható ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos, valamint egyéb éghajlatvédelmi céljainak támogatására szánja. Az EXIM Magyarország már ma is kiemelt szerepet tölt be a hazai vállalatok versenyképességének javításában és munkaerejük megtartásában, amihez kedvezményes hitelekkel és egyéb finanszírozási eszközökkel járul hozzá.

A Bank anticiklikus gazdaságpolitikai szerepkörét a magas infláció és a megnövekedett energiaköltségek miatt kedvezőtlenül alakuló gazdasági helyzetben szükségessé vált finanszírozás biztosításával tölti be a hazai vállalati szektorban. Az EXIM számára a fenntarthatóság támogatása stratégiai fontosságú, ezért is kínál partnereinek olyan eszközöket, melyek célja az exportőrök és beszállítók fenntartható fejlődést célzó beruházásainak, valamint üzleti tevékenységeinek elősegítése.

A MIGA által támogatott hitelfelvételnek köszönhetően az Eximbank további zöld finanszírozási termékek indítását tervezi, ami egybevág a Bank 2021. január 1-jétől vállalt karbonmentes elköteleződésével. A tervezett portfólió elsősorban a közepes méretű, többnyire kkv-k számára nyújtott finanszírozást célozza, de várhatóan nagyobb volumenű fenntarthatósági célú projektek is megtalálhatóak lesznek benne. „Az EXIM Magyarország azon dolgozik, hogy széles körű segítséget nyújtson a hazai vállalatoknak kiemelten azzal a céllal is, hogy a magyar vállalati szektorban az éghajlati kockázatok kezelése és a klímatudatos beruházások előtérbe kerüljenek. Ezzel a 300 millió eurós hitelfelvétellel reményeink szerint nagyban hozzájárulhatunk az ország gazdasági fejlődésének még fenntarthatóbb alapokra helyezéséhez” ─ mondta Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

„Ez a hitel támogatja a magyar kis- és középvállalkozásokat és nagyvállalatokat a zöld átállásban, amely segít fenntartani és javítani üzleti tevékenységüket, új munkahelyeket teremteni, illetve ezen keresztül hozzájárulnak Magyarország nettó nulla kibocsátású gazdasággá alakulásához. Az ING-nél örülünk, hogy a MIGA támogatásával segíthetjük az EXIM Magyarországot ennek az átmenetnek a megvalósításában, mivel úgy véljük, hogy a pénzügyi szektor szerepe ebben az átalakulásban létfontosságú” ─ mondta Michiel de Vries, az ING Bank Strukturált Exportfinanszírozás Globális Vezetője.

„Az ING-nél meggyőződésünk, hogy a klímaváltozás okozta kihívások kezelése alapvető fontosságú a bolygónk és az emberek jólétéhez. Azzal, hogy támogatjuk az EXIM Magyarország küldetését, hogy éghajlatvédelmi célokra hitelt nyújtson a hazai kis- és középvállalkozásoknak, illetve nagyvállalatoknak, létfontosságú megújuló energiával, energiahatékonysággal és fenntartható ingatlanokkal kapcsolatos magyarországi projektek megvalósulásához járulunk hozzá” ─ mondta Bodor Tibor, az ING Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója.

„A Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) büszke arra, hogy támogathatja a Magyarország exportágazatába történő beruházásokat, amely az ország gazdasági motorjának éltető eleme” – mondta Hiroshi Matano, a MIGA ügyvezető alelnöke. „A MIGA biztosítékai révén az EXIM Magyarország fenntartható beruházásokat tud majd végrehajtani, ezzel is hozzájárulva az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.”

Az Eximbank számára a fenntarthatóság stratégiai elköteleződés, amelyre egyúttal lehetőségként is tekint. Így a magyar exporthitel-ügynökség volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozásának megszüntetése mellett döntött, beleértve a kitermelés és a hozzá szükséges infrastruktúra finanszírozását is. 2022 tavaszán a pénzintézet létrehozta ESG központját, mint dedikált, fenntarthatóságért, éghajlatváltozásért és környezetvédelemért felelős egységet. A 2023. február 1-jén indított Baross Gábor Újraiparosítási Program a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességet javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásainak finanszírozását is elősegíti kedvezményes kamatozású konstrukciójával.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.