300 millió forintból fejlesztik a nyárfa alapú bioetanol gyártást

Mintegy 369 millió forint költségvetésű projekt keretében a James and Tailor Kft., a Károly Róbert Főiskola és a SZURO-TRADE Kft. konzorciumi együttműködésben dolgozik a nyárfa fajtákra alapozott bioetanol gyártásán – olvasható a partnerek közös, MTI-hez eljutatott közleményében.

A projekt tavaly indult, a megvalósításhoz az Európai Unió több mint 253 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Jánosa Ágnes a James and Tailor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a kutatás elsődleges célja, hogy a jelenlegi bioetanol gyártást, amely elsősorban jó minőségű termőterületeken megtermelt kukoricára, burgonyára és búzára épül, fokozatosan tudja felváltani a kevésbé jó minőségű termőföldeken is életképes nyárfa fajták feldolgozása.

A James and Tailor Kft. többek között kutatás-fejlesztéssel (k+f) foglalkozik a mezőgazdasági biotechnológiai alkalmazások területén.

A Károly Róbert Főiskola kutatási profilját tekintve a régió egyetlen agrár-felsőoktatási és kutatási-szaktanácsadási intézménye. Főbb kutatási irányai közé tartoznak a megújuló energiaforrások és az ökoenergetikai ágazat fejlesztése kapcsán végzett kutatások.

A SZURO-TRADE Kft. fő tevékenysége mezőgazdasági termékek nagykereskedelme, melyet az utóbbi években számos egyéb területtel egészített ki, mint például a Beszterec település mellett felépített fermentáló üzem, ahol környezetbarát talajbaktérium-komplexumot gyárt.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a James and Tailor Kft. tavalyi éves nettó árbevétele több mint 110 millió forint volt, ami mintegy 55 millió forinttal marad el a cég 2013-as bevételétől. A James and Tailor Kft. adózott eredménye tavaly 8 millió 143 ezer forint volt, szemben a 2013-ban elért 22 millió 448 ezer forinttal.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a SZUDO-TRADE Kft. tavalyi éves nettó árbevétele közel 10 milliárd forint volt, 3 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A cég adózott eredménye 2014-ben mintegy 250 millió forint volt, 2013-ban pedig 85 millió forint nyereséggel zárt.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).