3D-s edzőcipőt nyomtattak a tengerbe dobott hulladékból

A történelmi párizsi klímacsúcs zárónyilatkozatához időzítve az Adidas sportszergyártó cég bemutatta legújabb sportcipőit. A lábbelik érdekessége, hogy az óceánból kihalászott műanyag hulladékból, halászháló-maradványokból készítették el őket 3D nyomtató segítségével.

A cipő egyelőre természetesen még csak prototípus, de Parley for the Ocean (tárgyalás vagy egyezkedés az óceánért) szervezettel közösen kifejlesztett lábbeli jól szemlélteti, mit lehetne kezdeni a tengereken sodródó összes emberi hulladékkal.

Személyre szabható cipőtalp

Napjainkban már rendkívül fejlett a 3D nyomtatás, ezért nem meglepő, hogy cipőtalpakat is lehet készíteni ilyen eljárással. Ez évben korábban az Adidas már bemutatott egy teljesen újrahasznosított óceáni műanyagból és illegális mélytengeri halászhálókból készített cipőt.

A most nyilvánosságra hozott cipőtalp viszont teljesen új fejlesztés, az Adidas Futurecraft 3D technikájának eredménye, amellyel bárki speciális igényeinek megfelelően tervezett cipőtalpakat lehet nyomtatni.

A Parley for the Oceans egyike azon szervezeteknek, amely végleges megoldást keres az óceánok műanyaggal szennyezésének beszüntetésére. Céljukat többek között oktatások és előadások szervezésével igyekeznek megvalósítani. Az Adidas alapító tagja a csoportnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.