40%-al csökkenthető az épületek energia fogyasztása

Egy új anyaggal 40 %-al lehet csökkenteni az épületek energia fogyasztását. A madridi egyetem kutatói fejlesztették ki és szabadalmaztatták azokat a paneleket, amelyek raktározni tudják a meleget és stabilan tartani a szobákban a hőmérsékletet anélkül, hogy szükség lenne hűtő vagy fűtő készülékre. (Aiolus News)

Ezek az anyagok kihasználják a napsütés és a természetes ventiláció passzív stratégiáját. A kutató csoport a panelekbe fázisváltó anyagokat / PCM/ épített be és elérte, hogy egy másfél centiméteres vastagságú legalább ötször annyi hőenergiát tudjon tartalékolni, mint a hagyományos gipszpanel. A PCM-ek olyan anyagok, amelyek visszafogják vagy kiengedik a hőenergiát. Nappal a fölösleges energiát, amelyet a napsugarak, a háztartási gépek, az emberek generálnak, elősegíti az anyagok folyóssá válását és nem melegíti fel a szobát, éjszaka viszont, amikor a hőmérséklet alább száll, kiengedik az elraktározott energiát s a helyiség lehűlését. Ezzel a folyamattal érik el a 40 %-os energia-megtakarítást.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.