40%-al csökkenthető az épületek energia fogyasztása

Egy új anyaggal 40 %-al lehet csökkenteni az épületek energia fogyasztását. A madridi egyetem kutatói fejlesztették ki és szabadalmaztatták azokat a paneleket, amelyek raktározni tudják a meleget és stabilan tartani a szobákban a hőmérsékletet anélkül, hogy szükség lenne hűtő vagy fűtő készülékre. (Aiolus News)

Ezek az anyagok kihasználják a napsütés és a természetes ventiláció passzív stratégiáját. A kutató csoport a panelekbe fázisváltó anyagokat / PCM/ épített be és elérte, hogy egy másfél centiméteres vastagságú legalább ötször annyi hőenergiát tudjon tartalékolni, mint a hagyományos gipszpanel. A PCM-ek olyan anyagok, amelyek visszafogják vagy kiengedik a hőenergiát. Nappal a fölösleges energiát, amelyet a napsugarak, a háztartási gépek, az emberek generálnak, elősegíti az anyagok folyóssá válását és nem melegíti fel a szobát, éjszaka viszont, amikor a hőmérséklet alább száll, kiengedik az elraktározott energiát s a helyiség lehűlését. Ezzel a folyamattal érik el a 40 %-os energia-megtakarítást.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit