400 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt 2014-ben az Európai Unióban

Csaknem 400 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban – írta friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A finomrészecske-szennyeződés 2014-ben 399 ezer ember haláláért volt felelős az EU-ban, ami 8 százalékos csökkenést jelent az ezt megelőző évhez képest. Ebből is látszik, hogy a levegő minősége javulóban van, de még mindig sok a teendő – közölte a koppenhágai székhelyű szervezet. Arányaiban messze Bulgáriában regisztrálták a légszennyezettség miatti legtöbb korai halálozást, de a leginkább sújtott országok között van Lengyelország és Magyarország is. A legkevésbé érintett két ország Írország és Svédország. Az adatok az uniós tagországok többségében javultak 2013-hoz képest, romlást egyedül Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában és Svédországban mértek. Az Európai Unió által megszabott légszennyezettségi határértékeket a huszonnyolc tagállam közül huszonkettőben átlépték – közölte a Politico brüsszeli hírportál az értékelést ismertető cikkében. “Bátor döntésekkel, illetve a tisztább közlekedésbe, energiatermelésbe és mezőgazdaságba való okos beruházásokkal egyszerre mérsékelhetnénk a légszennyezettséget és javíthatnánk az életminőségünket” – hangsúlyozta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.