41 napelemes buszmegálló készül Kaposváron

A T-Systems Magyarország Zrt. nyerte a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által utastájékoztatásra kiírt nyílt közbeszerzést – az eredmény a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az internetes utastájékoztatás kialakítása a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt.-nél című munkát – egyedüli ajánlattevőként – nettó 398,5 millió forintos ajánlattal nyerte a T-Systems. A tender másik részére – amely a diszpécseriroda kiegészítő eszközeinek beszerzése volt – egy ajánlat sem érkezett. A döntés még december 18-án született, de csak most jelent meg az értesítőben. Répás Orsolya, a kaposvári önkormányzat sajtóreferense a projekttel kapcsolatban azt közölte az MTI-vel, hogy a kilencven százalékos támogatottságot élvező uniós projekt idei megvalósulásával egyebek között a buszok fedélzetén elhelyezett utastájékoztató kijelzőkön juthatnak majd fontos járatinformációkkhoz az utasok, és ingyenes wifi is lesz a járatokon. A fedélzeti vizuális tájékoztatást akusztikus elemekkel is kiegészítik, a fogyatékkal élőknek és az időseknek nyújtva ezzel segítséget. A dinamikus utastájékoztató rendszer keretében 41 buszmegállóban napelemes, az autóbuszállomáson pedig két nagyméretű elektronikus tájékoztató táblát helyeznek el, amelyek informálnak például a járatok indulási és érkezési időpontjairól, az átszállási lehetőségekről. A GPS-koordináták alapján a táblákon látható lesz az is, hány percet kell várni egy-egy adott busz érkezéséig. A komplex rendszer jelzi az alacsonypadlós járművek érkezését is, amely a mozgáskorlátozottaknak, időseknek és a babakocsival utazóknak lehet fontos információ.

A fejlesztések révén a forgalomirányítók nyomon követhetik a járatok helyzetét a térképen, adatokat kaphatnak a jármű állapotáról, és szükség esetén kapcsolatba léphetnek a járművezetővel. A buszok helyzete az interneten is követhetővé válik. Összességében a cég 40 buszból álló járműparkja hatékonyabban működhet, jobb lesz a kiszolgálás, a kiszámítható és pontos menetrendtől pedig azt várják, hogy növeli a tömegközlekedést igénybevevők számát. Kaposvár egy másik projektje révén megállókat, autóbuszöblöket, várókat és kerékpártámaszokat létesítenek, így a somogyi megyeszékhely összesen 571 millió forintot fordíthat közlekedésfejlesztési programjára.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.