Elképesztő projektje megvalósításához közeledik Izland. A skandináv viharistenről, Thorról elnevezett programmal 4 659 méteres mélységbe fúrtak le egy vulkánba, hogy tiszta geotermikus energiához jussanak.

4600 méteres mélységbe fúrtak Izlandon a megújuló energiáért

Elképesztő projektje megvalósításához közeledik Izland. A skandináv viharistenről, Thorról elnevezett programmal 4 659 méteres mélységbe fúrtak le egy vulkánba, hogy tiszta geotermikus energiához jussanak.

A szakértők úgy vélik, hogy a módszerrel akár 10-szer több energiát nyerhetnek ki, mint a hagyományos vulkáni termálkutakkal. Az elképesztő mélységet még január végén érték el, a Thor csapata most a rendszer használhatóvá és költséghatékonnyá tételén dolgozik. Az Izlandi Mélyfúrási Projekt tavaly augusztusban indult el, a mérnökön a hatalmas hőmérsékleten és nyomáson található víz egyediségét használják ki az energia előállításához. Ilyen mélységben a hőmérők akár 427 Celsius-fokot is mutathatnak, a nyomás pedig a légköri kétszázszorosát is elérheti. Efféle körülmények közt a víz szuperkritikus állapotot vesz fel, melyben se nem gáznak, se nem szilárdnak, se nem folyadéknak nem mondható igazán. A különös halmazállapotban a víz leginkább folyadékszerű gázként írható le. Egy közelmúltban kifejlesztett módszerrel épp a szuperkritikus víz különleges tulajdonságait aknázzák ki a villamosenergia előállításához. A szakértők úgy vélik, egy ilyen erőművel sokkal több energiát lehet majd termelni, mint a hagyományos módszerekkel. Albert Albertsson, egy a projektben érintett izlandi energetikai cég, a HS Orka mérnöke szerint a kútból 5-10-szer több energiát fognak kinyerni, mint a korábbi termálkutakból. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.