70 focipályányi napelem működik már Bécsben

Nyugati szomszédunk élen jár a megújuló energia hasznosításában Ausztria szerte számos napelem- és szélerőmű parkot találhatunk, amik több tízezer háztartást látnak el zöld energiával.

Az országon belül a fenntartható energiatermelésben nem más, mint a főváros áll az első helyen. Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy mit is tett Bécs városa azért, hogy az osztrák városok számára is példaképpé válhatott.

BÉCS GIGANTIKUS NAPELEMES PROJEKTJE

2019-ben Ausztria egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie annyi napelemes rendszert hozott létre, mint az azt megelőző 10 évben összesen. Ezzel pedig 14 000 háztartást képes ellátni zöld energiával úgy, hogy éves szinten 11 000 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát a légkörbe. Bécs energiaszolgáltató vállalata a tavalyi évben jelentősen növelte a napelemek számát azzal, hogy több mint 50 új napelemes erőművet hozott létre olyan épületek tetején, amelyek korábban teljesen kihasználatlanok voltak. A napenergia ráadásul az egyik legmegfelelőbb megoldás a város számára a fenntartható energiatermelésben, hisz számos ideális, de még alulhasznosított tetőfelület áll rendelkezésre.

AZ EDDIGI NAPELEMES RENDSZEREK ÉRTÉKELÉSE

A város és vállalkozások üzemeltetésében jelenleg már több mint 200 napelemes rendszer működik, ami összesen 14 000 háztartást képes ellátni a kellő energiával. Az eddig telepített napelemtáblákat egymás mellé téve nagyjából 500 000 négyzetméternyi felületet kapunk, ami 70 focipályának felel meg. A folyamatosan bővülő napelemes hálózattal a városvezetés úgy véli, hogy Bécs 2030-ig el fogja tudni érni a kitűzött klímacélokat. A Wien Energie nem csak gazdasági szereplőkkel, hanem a lakossággal is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a technológia minél szélesebb körben elterjedhessen. A bécsi társasházakra telepített napelemekkel 2019-ben 530 háztartás vált már önellátóvá az elektromos áram tekintetében. Emellett a közösségi tereken, forgalmas csomópontokon is egyre gyakrabban lehet szembetalálkozni a különböző napelemes alkalmazásokkal. Erre kitűnő példa a bécsi Tenger Háza (Haus des Meeres) és az Ottakring metróállomás tetején létrehozott fotovoltaikus rendszer. Bécs tényleg egy példamutató város a napelemes technológiát illetően nem csak az osztrák, hanem a világ városai számára is.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.