700 milliárd dollárral több kell a klímaváltozás elleni küzdelemre

A világnak évente további 700 milliárd dollárt kell fordítania arra, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem sikeres legyen – erre a megállapításra jutott az a tanulmány, amelyet a Világgazdasági Fórum megbízásából készített egy partnerségi szervezet.

A Green Growth Action Alliance nevű csoport szerint a pótlólagos befektetés azért kell, hogy minél inkább mérsékelni lehessen a világ függőségét a szilárd tüzelőanyagoktól. Az Oslóban nyilvánosságra hozott elemzés két területet jelölt meg a pénz elköltésére. Egyfelől az alternatív energiaforrások – a szél-, a nap- és a vízenergia – fokozott kiaknázásának előmozdítását, másfelől nagyobb energiafelhasználási hatékonyság elérését az iparban és a közlekedésben. A javasolt pótlólagos ráfordítások azt az évi mintegy ötezer milliárd dolláros keretet egészítenék ki, amelyet az államok 2020-ig előirányoztak az infrastrukturális beruházások céljára. A tanulmány reménykeltő jelnek nevezte a szélsőséges időjárási jelenségekért felelőssé tett klímaváltozás elleni erőfeszítések szempontjából, hogy a megújuló energiaforrások igénybe vételére fordított globális befektetések értéke 2011-re csaknem 17 százalékkal, 257 milliárd dollárra növekedett az előző évhez képest.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.