86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.

A hivatal keddi közleményében felidézte, hogy az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Magyarország a maximális ellátásbiztonságot jelentő nagyobb volumenű betárolásnak köszönhetően november 15-re 1,79 milliárd köbméterrel, azaz csaknem 50 százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget – jelezte a MEKH. A november 15-ig betárolt mennyiség 880 millió köbméterrel, 19 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 15-én 54,48 százalék volt, ami 26,2 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A betárolt 5,44 milliárd köbméternyi földgáz meghaladja az éves lakossági fogyasztást – közölte a MEKH.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.