9 milliárd fenntarthatóságra

Kilenc milliárd forint keret nyílt meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban a vállalatok számára a környezeti célú fejlesztésekre július elsején.

A pályázat célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyag felhasználásuk hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. A mostani 9 milliárd forintos keretösszeg háromszorosa a 2009-ben kiírt hasonló célú pályázatnak. A jelenlegi kiírásban július elsejétől első körben augusztus 30-ig adhatók be a pályázatok a vissza nem térítendő támogatásra, majd a megmaradt forrásokra több ütemben is 2011. december 31-ig lehet jelentkezni. A pályázaton a fejlesztési költség 30-35 százalékát lehet elnyerni, a támogatás összege pedig minimum 15 millió, maximum 100 millió forint között alakulhat. A projekt összköltsége legalább 25 százalékban saját forrásból finanszírozandó, előlegként a támogatás maximum 25 százaléka igényelhető.

 
Támogatást önállóan környezetközpontú technológiai fejlesztésekhez szükséges eszközbeszerzésre lehet igényelni, valamint ehhez kapcsolódóan különböző anyag és energiatakarékos-, hulladék és emisszió csökkentő technológiák telepítésére, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok megújuló vagy másodnyersanyagokkal való kiváltása, környezetbarát csomagolótechnológia alkalmazására, valamint környezetközpontú infrastrukturális és ingatlan beruházások, IT-fejlesztések, gyártási licenc és know-how beszerzések megvalósítására. Mindezeken túl a támogatás környezetirányítási rendszer bevezetésére is felhasználható – írta közleményében az M27 ABSOLVO Consulting finanszírozási, pályázati és exporttanácsadó.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.