9 milliárd fenntarthatóságra

Kilenc milliárd forint keret nyílt meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban a vállalatok számára a környezeti célú fejlesztésekre július elsején.

A pályázat célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyag felhasználásuk hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. A mostani 9 milliárd forintos keretösszeg háromszorosa a 2009-ben kiírt hasonló célú pályázatnak. A jelenlegi kiírásban július elsejétől első körben augusztus 30-ig adhatók be a pályázatok a vissza nem térítendő támogatásra, majd a megmaradt forrásokra több ütemben is 2011. december 31-ig lehet jelentkezni. A pályázaton a fejlesztési költség 30-35 százalékát lehet elnyerni, a támogatás összege pedig minimum 15 millió, maximum 100 millió forint között alakulhat. A projekt összköltsége legalább 25 százalékban saját forrásból finanszírozandó, előlegként a támogatás maximum 25 százaléka igényelhető.

 
Támogatást önállóan környezetközpontú technológiai fejlesztésekhez szükséges eszközbeszerzésre lehet igényelni, valamint ehhez kapcsolódóan különböző anyag és energiatakarékos-, hulladék és emisszió csökkentő technológiák telepítésére, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok megújuló vagy másodnyersanyagokkal való kiváltása, környezetbarát csomagolótechnológia alkalmazására, valamint környezetközpontú infrastrukturális és ingatlan beruházások, IT-fejlesztések, gyártási licenc és know-how beszerzések megvalósítására. Mindezeken túl a támogatás környezetirányítási rendszer bevezetésére is felhasználható – írta közleményében az M27 ABSOLVO Consulting finanszírozási, pályázati és exporttanácsadó.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.