9000 energiatakarékos lámpatest Kaposvár utcáin

Teljes egészében uniós forrásból, 315 millió forintból folytatják a közvilágítás korszerűsítését Kaposváron. Ennek eredményeként szeptembertől a csaknem kilencezer köztéri lámpatest mindegyikében energiatakarékos, de nagyobb fényerejű izzók világítanak majd – közölte a városháza az MTI-vel.

Márciustól ötvenöt utcában cserélik le a többségében húszéves nátriumlámpákat – áll a közleményben, amely szerint a 2009-ben elkezdett korszerűsítéssel – akkor a harminc-negyvenéves higanygőzlámpákat cserélték le energiatakarékos izzókra – és több mint kétezer izzó mostani cseréjével az egész városban megújul a közvilágítás.

A korszerűsítéssel a jelenlegi 157 millió forint helyett évente több mint 20 millió forinttal kevesebbet kell fizetnie az önkormányzatnak a közvilágításért, a megtakarítást pedig utcák, járdák felújítására fordíthatják.

A közlemény kitért arra is, hogy a közvilágítás korszerűsítése csak egyik eleme annak a stratégiának, mely szerint “Kaposvár célja, hogy Európa egyik olyan zöld városa legyen, mely jövőjét a megújuló energiák használatára alapozza”.

Ilyen a cukorgyár által termelt biogáz, amelynek egy részét a városi fürdő fűtéséhez használják, de tervben van a futballstadion bekapcsolása is a rendszerbe. Ugyancsak a tervek között szerepel egy biomasszaüzem építése, amely mérsékelné a távfűtés díját, napelemparkok létrehozása, az önkormányzati intézményeket ellátó kis naperőművek felszerelése, és vizsgálják a szélenergia hasznosításának lehetőségét is. Kaposvár törekvéseit a megújuló energiák hasznosítására a megújuló energiaforrások bajnokságán a napokban elnyert bronzéremmel is elismerték.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.