Napelemeivel hódítja meg a piacot a Tesla 2021-ben?

Az Electrek véleménycikke szerint a Tesla következő gazdasági áttörésének mozgatórugója az energetika lehet.

Elon Musk cégének fő erejét még jó darabig az elektromos autók jelentik majd, de nem lenne meglepő, ha a következő nagy növekedés a cég energetikai divíziójának, a Tesla Energynek lenne köszönhető. Miután a vállalat felvásárolta a SolarCityt, Elon Musk újabb álmává az vált, hogy kombinálja az elektromos autók és a megújuló energia iránti kereslettel. Ebben a napelemek és az energiatárolás jelentheti a kulcsot. Ahogy a Tesla autóinak energiaszükségleteit egyre nagyobb arányban biztosítják az alternatív források, úgy válik egyre zöldebbé a rendszer. A vállalat zöld törekvéseinek azonban nemcsak környezeti, hanem komoly gazdasági céljai is vannak. Musk már 2019-ben bejelentette, hogy a Tesla Energy ki fogja nőni az autópiacot, és idővel globális közüzemi szolgáltatóvá válhat. A cél ugyan még messze van – 2020 utolsó negyedévében az autóipari ág 7,6 milliárd, míg az energetikai csupán 550 millió dollár hasznot hozott –, a napelemek és az energiatárolás területén egyre komolyabban teljesít a vállalat.

Arra ugyan nincs sok esély, hogy a Tesla Energy belátható időn belül túlszárnyalja a Tesla Motorst, idővel viszont komoly változások következhetnek be a divízió életében. Az Electrek szerint 2021-ben jelentősen nőni fog a cég napelemes cserepei iránti igény. A kereslet kielégítését segítheti, hogy a Teslánál az új gyakorlat szerint tapasztalt, gyorsan dolgozó alvállalkozókra bízzák a rendszer telepítését, ennek köszönhetően pedig egyre megbízhatóbban és kényelmesebben tudják beépíteni a napelemes tetőket.

A Tesla másik nagy dobása a Powerwall nevű otthoni akkumulátor, amelyre már most elképesztő a kereslet. A vállalat feladata az lesz, hogy növelje a termelést, jelenleg ugyanis a kínálat még nem elegendő. Az ipari felhasználásra szánt Megapack esetében is érdemes lesz növelni a gyártási kapacitást, de az új, a kereskedelmet és irányítást segítő platform, az Autobidder is komoly hasznot hozhat. Könnyen elképzelhető, hogy már 2021 fordulópontot fog jelenteni a Tesla energetikai divíziójának történetében.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.