Elfogja bírni a jelenlegi hálózat a növekvő napelemes igényt?

A MEKH jóváhagyta a MAVIR legutóbbi, 2020-as hálózatfejlesztési tervét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban hagyta jóvá a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) legutóbbi, 2020-as hálózatfejlesztési tervét. Horváth Péter János, a MEKH elnöke által vezetett Irányító Bizottság januárban már a 2021-es tervekről egyeztetett. Az átviteli rendszerirányító évente köteles elkészíteni a villamosenergia-rendszer 132 kV-os és annál nagyobb feszültségű hálózatokra vonatkozó hálózatfejlesztési tervét (HFT). 2019-ben a MEKH, a MAVIR és az elosztói engedélyesek közös, új módszertan szerint határozták meg a HFT tartalmi követelményeit. Horváth Péter János a hálózatfejlesztési tervvel kapcsolatban elmondta: „A friss módszertani alapokon nyugvó dokumentum több újdonságot is tartalmaz. Ilyen például az, hogy a napelemes kapacitások rohamos bővülése miatt már két különböző forgatókönyvvel is számolunk, ami elősegíti a napenergiát hasznosító erőművek hatékony integrálását.”

Újdonság, hogy a beruházási javaslatok kapcsán a dokumentum kitér olyan lehetséges innovatív megoldásokra is, mint a távvezetékek átviteli kapacitás növelésére kifejlesztett magas hőmérsékletű sodronyok alkalmazása vagy a statikus kapacitív meddő-kompenzátorok használata. A 2020-as hálózatfejlesztési terv jóváhagyásával párhuzamosan január végén második ülését is megtartotta a 2021-es tervezési dokumentumok koordinációját végző Iparági Bizottság.

Horváth Péter János, aki a MEKH elnökeként a grémium Irányító Bizottságát vezeti, elmondta: „A szakértői testület célja, hogy a 2021-es terveket alátámasztó főbb dokumentumok az érintett iparági szereplők aktív bevonásával, mindenki számára átlátható módon készüljenek el, és lehetségessé váljon a fejlesztési módszerek folyamatos felülvizsgálata.”

A MEKH, a MAVIR és az elosztói engedélyesek szakértői között zajló január 28-ai egyeztetésen a magyar villamosenergia-rendszer természetviselkedéseit és fejlesztési politikáit tartalmazó tervezési dokumentumok megvitatása volt napirenden. Az Irányító Bizottság következő ülésére előreláthatólag 2021. októberében kerül sor, ahol a felek már a fejlesztési stratégiáról egyeztetnek. A hálózatfejlesztési tervről és az Irányító Bizottság munkájáról bővebb információ a MEKH honlapján olvasható.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.