Van, ahol még a szigorítások mellett is megéri napelemet telepíteni

Hollandiában átalakítják az elszámolási rendszert, de még így is néhány év alatt megtérülhetnek a napelemes beruházások.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Két nagy holland kutatóintézet, a CE Delft és a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) megújuló energiával foglalkozó szövetségek számára készített tanulmányt, hogy felmérje, milyen hatással lesz az ország nettó elszámolási rendszerének 2027 elején történő eltörlése a lakossági napelemes rendszerek jövedelmezőségére – számol be a PV Magazine. A jelentés szerint a napelem-tulajdonosok még a többletenergia hálózatba történő értékesítésének lehetősége nélkül is változatlan pénzügyi megtérülést érhetnek el, ha az önfogyasztási arányt 30%-ról 60%-ra növelik. A szakemberek szerint ez könnyedén elérhető hőszivattyúval vagy elektromos autó töltésével, fontos azonban, hogy ezt hálózatbarát módon tegyék. A kutatók elmondták, hogy egy lakossági fotovoltaikus rendszer jelenlegi megtérülési ideje 7-9 év, nettó mérés nélkül ez 12-17 évre is kitolódhat a holland energiaszolgáltatók által meghatározott jövőbeli hálózati díjak függvényében. Bár a megtérülési idő még nettósítás nélkül is sokkal rövidebb, mint a napelemek élettartama, ez egyes háztartások számára kevésbé vonzóvá teszi a napelemekbe való beruházást. A rendszerek megtérülési ideje nettósítás nélkül 8-9 év, ha az önfogyasztási arány meghaladja a 60%-ot. A kutatók kiemelték, hogy a tárolási technológiák ösztönzése nélkül nehéz lenne elérni a kitűzött önfogyasztási célt.

2021-ben az Energy Storage NL és a Netbeheer Nederland, a holland villamosenergia- és gázhálózat-üzemeltetők szövetsége azt javasolta, hogy a nettó mérést fokozatosan szüntessék meg a tárolórendszerekre vonatkozó kedvezményprogrammal. A cégek megállapították, hogy ez segítene abban, hogy az akkumulátoros technológiák 2023-ra kereskedelmi érettséget érjenek el a holland piacon. Érvelésük szerint a napenergia-kapacitás túl gyorsan nőtt, ami komoly hálózati problémákat okozott – az utóbbi években egyébként Magyarország is hasonló problémákkal küzd.

A napenergia-ágazat nem ellenezte a javaslatot, a Holland Solar például azt mondta, hogy a nettó mérés fenntartása hosszú távon lassítaná a tetőre telepített kapacitás növekedését. A csoport támogatta a javaslatot, de hangsúlyozta, hogy a lakossági fotovoltaikus piac folyamatos fejlődésének biztosítása érdekében szükség van akkumulátor-ösztönző rendszerekre.

Ajánlott tartalom

Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.