Háromszorozhatják a betételeiket a napelemes háztartások? Szakertő válaszolt!

A hazai napelemesek jelenleg nem tudják a megtermelt áramot háromszoros áron értékesíteni, mivel ehhez még nincsenek meg a szükséges jogi és technikai feltételek, de a változás várható a közeljövőben.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hazai lakossági napelemes rendszerek tulajdonosai egyelőre nem értékesíthetik a hálózatra betáplált többlet villamosenergiát a korábban ígért háromszoros, azaz 15 forint körüli áron, mivel jelenleg nincs erre jogi vagy technikai lehetőség – közölte Dunai Bálint, a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) elnökségi tagja. Az új szolgáltatás bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtése azonban a közeljövőben várható, írja a portfolio.hu. A témában az utóbbi időben nagy érdeklődés övezte a PentaSun bejelentését, miszerint a bruttó elszámolási rendszerben lévő háztartási méretű kiserőművek tulajdonosaitól a piaci ár közel háromszorosán, 15 forint körüli áron venné át a fel nem használt villamosenergiát. Ez a szándék azért is érdekes, mert az MVM jelenlegi tarifája mindössze 5 forint. A számítások alapján, ha a piaci ár 60%-át fizetnék a napelemeseknek, az valóban elérhetné a 15 forintot, hiszen az idei év első kilenc hónapjában a HUPX másnapi árainak átlaga 62,5 euró/MWh volt, ami az átlagos árfolyammal számolva 24,5 forint/kWh-nak felel meg. A napelemes háztartások számára a jelenlegi helyzet több kihívást is tartogat. Bár elméletileg lehetőség nyílna arra, hogy magasabb áron értékesítsék a megtermelt, de fel nem használt áramot, gyakorlatilag a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé a megvalósítást. A háztartások továbbra is a rezsicsökkentett 5 forintos áron vételezhetnek áramot a hálózatról, ha szükségük van rá, de az elszámoláshoz és a különböző árak megkülönböztetéséhez technikai fejlesztések szükségesek, például a kétféle mérési lehetőség (POD-számok) kialakítása egy fogyasztási helyen belül.

Dunai Bálint közleményében hangsúlyozta, hogy jelenleg technikai akadályok és a szükséges kereskedői és elosztói megállapodások hiánya miatt nem lehetséges az áram magasabb áron történő átvétele. Azonban a MERSZ folyamatosan dolgozik a helyzet megoldásán, és a közeljövőben szeretnék elérni, hogy elindulhasson a piaci áron történő értékesítés lehetősége. A MERSZ a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel közösen egy Facebook-csoportot is létrehozott “HMKE Bruttó elszámolás lehetőségei – MNNSZ és MERSZ közös csoportja” néven. A csoport célja, hogy független tájékoztatást nyújtson a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások számára a várható változásokról, és segítsen elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek később meghiúsuló szerződésekhez vezethetnek.

A fejlemények kapcsán Dunai Bálint kiemelte, hogy a MERSZ részt vesz az Elosztói Szabályzati Bizottság munkájában is, ahol az érintettek álláspontját is kikérték. A háztartási méretű napelemes rendszerek többlettermelésének piaci értékesítésére jelenleg nincsenek meg a szükséges műszaki és adminisztratív feltételek, de az erre irányuló törekvések már folyamatban vannak. Az átalakítás lehetőséget teremthet arra, hogy a lakossági napelemesek hamarosan élni tudjanak az új piaci lehetőségekkel, de addig még várniuk kell.

Ajánlott tartalom

Erkélynapelemeket telepítene? Van egy kiskapu a tiltás után is?

Az elmúlt hetekben heves vita bontakozott ki Magyarországon az erkélynapelemek telepítésének jogi szabályozása körül.