Vezető amerikai oceanográfusok azzal vádolják az Obama-kormányt, hogy nem végzett megfelelő tudományos elemzést a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károkról, és lehetővé tette, hogy a BP homályos információkat közöljön a szennyeződés mértékéről - írta a csütörtöki The New York Times.

Olajkatasztrófa – Tudósok az Obama-kormányt bírálják

Vezető amerikai oceanográfusok azzal vádolják az Obama-kormányt, hogy nem végzett megfelelő tudományos elemzést a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károkról, és lehetővé tette, hogy a BP homályos információkat közöljön a szennyeződés mértékéről – írta a csütörtöki The New York Times.

A tudósok szerint a nemzeti óceán- és légkörügyi hatóság, valamint más szövetségi ügynökségek nem végezték el kellő gyorsasággal a vizsgálatokat a tengerbe került olaj mennyiségéről és az óceán mélyén keletkező károkról.
Az oceonagráfusok rámutattak: a kormány egyetlen mélytengeri vízelemzés eredményét sem hozta nyilvánosságra azóta, hogy április 20-án Louisiana partjától 80 kilométerre délre felrobbant, majd elsüllyedt egy BP által üzemeltetett olajfúró platform. Ugyancsak kifogásolják, hogy Washington nem követelte határozottan a BP-től, hogy az pontos adatokat közöljön a szivárgás mértékéről.

Sylvia Earle híres óceánkutató előző nap egy kongresszusi meghallgatáson – már a törvényhozás is vizsgálódik az olajfolt ügyében – elképesztőnek nevezte, hogy nem tudni, mekkora olajtömegek rejtőznek a tenger felszíne alatt.
A szövetségi kormány – amely azt ígéri, hogy pontosabb adatokat fog kérni – óriási erőfeszítést tett a kár elhárításáért: egyebek mellett 1105 hajót küldött a térségbe a szennyeződés lefölözésére, kisebb foltok elégetésére és felszíni terelőgátak lefektetésére a legveszélyeztetettebb partszakaszok védelmében. A felszíni károk egyelőre mérsékeltek, az igazi kérdés a tudósok szerint az, hogy mi történik a mélyben?

A BP csütörtökön közölte: a mélytengeri kúttól az oda leeresztett csövön keresztül – a mennyiséget fokozatosan növelve – már naponta 210 ezer gallon (800 ezer liter) olajat tud a felszínre juttatni. A BP közölte, hogy ezzel együtt sem tudják a feltörő olajat teljes mértékben elvezetni. Ez a közlés azért különösen aggasztó, mert a cég hetekig úgy becsülte, hogy a szivárgás mértéke összesen napi 210 ezer gallon.

Ugyancsak csütörtökön szivárgott ki az információ: az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség 24 órát adott a BP-nek arra, hogy válasszon egy kevésbé mérgező hatású vegyszert, amelyet a mélytengeri rétegekben nagy mennyiségben a vízbe lövellnek az olaj lebomlásának elősegítésére. A BP-nek az azt követő 72 órán belül már az új vegyszert, úgynevezett diszperzánst kell majd alkalmaznia.

A döntés rendkívüli fontosságú, hiszen azt jelzi, hogy már a szövetségi hatóságok is aggódnak a tenger élővilágában keletkező károk miatt. A BP eddig Corexit 9500A és Corexit 9527A, jórészt ismeretlen összetételű vegyszert használt, a víz felszínén úszó olajfoltokra 600 ezer gallon (2,2 millió liter) anyagot szórtak, a felszín alatt pedig 55 ezer gallon (208 ezer liter) vegyszert vetettek be. Ilyen nagy mennyiségben azelőtt soha nem alkalmaztak ilyen szereket.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.