A nyírfát választották Ausztriában az idei év fájává, miután a nyírek több fajának jelentősen megcsappant az állománya az alpesi országban.

A nyírfa lett az év fája Ausztriában

A nyírfát választották Ausztriában az idei év fájává, miután a nyírek több fajának jelentősen megcsappant az állománya az alpesi országban.

Az Ausztriában honos négy nyírfaj közül három is fölkerült már a veszélyeztetett fajok vörös jegyzékére. Visszaszorulásuk legfőbb oka életterük beszűkülése – mutat rá az Erdő mint élettér kuratórium közleménye.A molyhos nyír (Betula pubescens), a lápi nyír (Betula humilis) és a törpe nyír (Betula nana) elsősorban ártéri erdőkben, lápi területeken és erdők szélein fordul elő. Az utóbbi évtizedek építési és folyamszabályozási tevékenysége éppen ezeket a fajokban gazdag biotópokat érintette a legérzékenyebben, megtizedelve az ott élő növényfajok számát. A Betula nemzetség negyedik ausztriai faja, a Magyarországon is meglehetősen gyakori bibircses nyír (B. pendula) még nem került fel a veszélyeztetett fajok listájára.Az év fájáról hozott döntés ünnepélyes bejelentése az erdők nemzetközi napja (március 21.) alkalmából hangzott el Bécsben.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.