Japán földrengés: Radioaktív gőzt engedtek ki

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

Kaieda Benri ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

Megszólalt a Greenpeace
Végre hallatta a hangját az atomerőmű-ellenességéről ismert környezetvédő szervezet. A Greenpeace az AFP-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy bár most a közvetlen veszély elhárítása a legfontosabb, az események újabb jelét adják a nukleáris energia veszélyességének.
A szervezet honlapján azt is közli, hogy japán aktivistái mind jól vannak.

Több mint ezer halálos áldozat
Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a földrengés és az általa kiváltott cunami következtében – derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből. Eszerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban. Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város tengerpartján találták meg. A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek. A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.