Mintegy kétmilliárd forintos energiamegtakarítási pályázatot nyújt be Zalaegerszeg

Összesen mintegy kétmilliárd forintból megvalósuló, energiamegtakarítást célzó felújításra és korszerűsítésre nyújt be pályázatot Zalaegerszeg önkormányzata. A pályázat az oktatási intézmények felújítását, valamint a város közvilágításának LED-technológiás korszerűsítését veszi tervbe.

A város közgyűlése hétfőn rendkívüli ülésen döntött egyebek mellett arról, hogy két iskolában összesen 288,5 millió forintért elvégzik a falak és a tetőzet hőszigetelését, amelyhez 245 millió forintos pályázati forrást remélnek a Környezet és Energia Operatív program keretéből. Szintén ebből a keretből 356 millió forintra pályázik a város ahhoz a 419 millió forintos – egy bölcsődét, két óvodát és egy gimnáziumot érintő – beruházáshoz, amelynek keretében hőszigetelésekre, nyílászárók cseréjére, valamint fűtéskorszerűsítésre költenék a megpályázott összeget. Két ütemben, csaknem 1,2 milliárd forintért modernizálnák Zalaegerszegen a város szinte teljes közvilágítási hálózatát, ehhez ugyancsak pályázati forrást szeretne nyerni az önkormányzat. Csaknem hétezer lámpatestet cserélnének le, többségében LED-technológiás fényforrásokra, és a több mint 50 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházáshoz csaknem egymilliárd forintos támogatásra számítanak.

A hétfői közgyűlésen a képviselők támogatták azt az előterjesztést is, amely szerint Győr önkormányzatával és a régióban a Vasi Volán koordinálásával működő autóbusz-közlekedési közszolgáltatóval közösen a közösségi közlekedés fejlesztését célzó pályázatot nyújtanak be. A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből 600 millió forintnyi, százszázalékos támogatottságú korszerűsítést kívánnak megvalósítani. A pályázatból a zalaegerszegi beruházási összeg mintegy 300 millió forintot jelent, ebből újítanak fel hét autóbuszöblöt, új utastájékoztató rendszert építenek ki az autóbuszvárókban és a buszokon, de a buszpályaudvaron wifi-rendszert is kiépítenek. A Kosztolányi úton a jelzőlámpákat úgy programozzák át, hogy az autóbuszokat érzékelve folyamatos szabad utat enged számukra.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.