Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat hulladéklerakó maradt nyitva, s oda kell szállítani a térség mind a 229 településéről a háztartási szemetet, miután az uniós környezetvédelmi szabályoknak megfelelően csütörtökön be kellett zárni a korszerűtlen lerakóhelyeket - közölte Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője az MTI-vel.

Hat hulladéklerakó maradt nyitva Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat hulladéklerakó maradt nyitva, s oda kell szállítani a térség mind a 229 településéről a háztartási szemetet, miután az uniós környezetvédelmi szabályoknak megfelelően csütörtökön be kellett zárni a korszerűtlen lerakóhelyeket – közölte Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője az MTI-vel.

Csak a műszakilag védett, a környezetre veszélyt nem jelentő lerakók maradhattak nyitva, s kaptak ideiglenes működési engedélyt, hogy ne okozzon gondot a hulladék-elhelyezés a térségben – mondta az igazgató. Tájékoztatása szerint a tiszaszentmártoni, az ibrányi, a barabási, a szakolyi és a demecseri lerakó működési engedélyét december 31-ig hosszabbították meg, míg a nyíregyháziban 2010 végéig lehet lerakni a hulladékot.

A megye három nagy tájegysége közül a szabolcsi részen található a tiszaszentmártoni, az ibrányi, a szakolyi, a demecseri és a nyíregyházi lerakó, a beregi körzetben pedig a barabási. A szatmári régióban nincs egyetlen nyitva maradt telephely sem, így a Mátészalka környéki településekről a legközelebb lévő Barabásra, vagy Szakolyba vihetik a háztartási szemetet. Ez persze többletköltséget jelent. Szabó István, Mátészalka fideszes polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a város önkormányzata és a többi környékbeli település helyhatósága is azt javasolta a szolgáltatást végző cégeknek, csökkentsék az üzemi költségeket, hogy a nagy távolság miatt növekvő szállítási díj következtében ne kelljen áraikat drasztikusan emelniük.

A szemétszállítási és -elhelyezési díjat ugyanis a szolgáltatást igénybe vevő lakosságnak kell megtérítenie, annak áthárítására nincs lehetőség. Így a szolgáltató cégeknek kell megoldást találniuk arra, hogy elviselhető mértékű legyen a drágulás. Szabolcsban tíz évvel ezelőtt kezdték meg a települési önkormányzatok összefogásával a hulladék-gazdálkodási rendszer kiépítését. A meglehetősen hosszú és lassú előkészületek után az Európai Unió befogadta a programot és jelentős támogatást ad a megvalósításhoz. Az első, 9,3 milliárd forint értékű beruházási ütemben végre már épül a kisvárdai és a nagyecsedi térségi lerakóhely, amely az év végére lesz kész. Nyíregyházán ugyancsak építkeznek, ott jövőre tervezik az átadást. Utána indul a második beruházási rész, de annak műszaki tartalma és megvalósítási határideje még nem ismert.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.