Középületek energiahatékonyságáról szóló projekt zárult Hódmezővásárhelyen

A középületek energiafogyasztásának jelentős csökkentése volt a célja annak a hároméves nemzetközi programnak, amely szerdán zárult Hódmezővásárhelyen.

A GovernEE, azaz a Jó kormányzás az energiahatékonyság területén című projekt zárókonferenciája előtt Almási István (Fidesz) polgármester elmondta, az alföldi város által vezetett programra 2,17 millió eurót nyertek a Central Europe transznacionális program keretében. Hozzátette: Hódmezővásárhelyen kívül négy közép-európai önkormányzat és két kutatóközpont együttműködésével energiahatékonysági intézkedések kidolgozása és pilotprojektek tesztelése volt a cél. A részt vevő önkormányzatok – a németországi Quedlinburg város és Burgenlandkreis tartomány, az olaszországi Bologna, valamint Prága XI. kerülete és Hódmezővásárhely – mindegyike helyi energiahatékonysági akciótervet dolgozott ki, és energianapokat szervezett a helyi lakosok, oktatási intézmények, civil szervezetek bevonása, motiválása és a szélesebb közvélemény tájékoztatására. A projektben részt vett az olasz Elméleti és Alkalmazott Ökológiai Kutatóintézet (CETA), valamint az osztrák Megújuló Energia, Energiahatékonyság és Környezetvédelmi Kutatóintézet (CERE) is.

Almási István szerint a középületek energiahatékonysága kiemelt kérdés Európában: az unió épületállományának mindössze 12 százalékát adják a középületek, a teljes energiafogyasztásból azonban 40 százalék a részesedésük. Hódmezővásárhelynek is magas a középületek fűtésével, hűtésével kapcsolatos energiaszámlája, a város évente csaknem 250 millió forintot fizet ki erre a célra. A projekt keretében bevezetett, az energiafogyasztást figyelő rendszer révén a középületek energiafelhasználása 5-10 százalékkal csökkenthető – mondta a polgármester. További megtakarítást eredményezhet a fogyasztók energiatudatos szemléletváltása is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.