Klímavédelmi mintaváros lenne Bécs

Egy hét területet átfogó, összesen 50 intézkedést tartalmazó csomag segítségével szeretne Bécs klímavédelmi mintaváros és szén-dioxid-semleges nagyváros lenni.

Az egyes lépések a hőszigetek visszaszorításától a zöldterületek növelésén át a hulladékkeletkezés megelőzéséig számos területet átfognak. “Bécs már évek óta követendő példa a klímavédelem területén. Ezzel a programmal megmutatjuk, hogy Bécs már régóta foglalkozik a klímavédelemmel és számos intézkedést már át is ültetett a gyakorlatba – illetve továbbiak jelenleg is megvalósítás alatt állnak” – mondta el Michael Ludwig, Bécs polgármestere. A szén-dioxid-semlegesség egyik központi eleme az áram- és a hőszolgáltatás, valamint a közlekedés és a hulladékkezelés összekapcsolása. A város mintegy 1,2 milliárd eurót fordít a megújuló energiaforrások kiépítésére, emellett pedig olyan “okos” megoldásokat is alkalmaz, mint a szennyvíztisztító telep leadott hőenergiájának felhasználása. A “zero waste” mottó a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentését célozza. A konyhai hulladékot már most is a simmeringi erőműben hasznosítják és a keletkező gázzal fűtenek. Középtávon a tervek szerint a bioerőmű kapacitását megduplázzák és így 900 háztartást tudnak majd ellátni vele. A tömegközlekedési hálózat további bővítése szintén kiemelt helyen szerepel. Ahhoz, hogy csökkenteni tudják az autóval a városhatárig ingázók számát, Bécs a villamoshálózat városhatáron túli kibővítését tervezi, egészen Alsó-Ausztriáig, konkrétan Schwechatig vagy Groß-Enzersdorfig. Emellett az e-töltő állomások számát is szeretnék megduplázni, a cél, hogy 2.000 töltőpont álljon a bécsiek rendelkezésére. Így szeretnék növelni a városban az elektromobilitás arányát.

A csomagból nem hiányozhat az új parkok és zöldterületek kialakítása sem, melyeknek nagy szerepe van a hőszigetek visszaszorításában. A “Fiatal bécsiek erdeje” nevet viselő faültetési akcióval minden évben egyre növelik a Wienerwald területét. A kezdeményezés keretében eddig évente 10.000 fát ültettek a fiatalok. Bécs a városon belül pedig további 4.500 fát szeretne telepíteni a meglévő mintegy félmillió mellé. Bécs-szerte 1.000 ivókút található, melyeket a következő hónapokban 100 új párakapuval és 100 mobil párásító berendezéssel egészítenek ki. Jó példa erre az Esterházypark hűsölő parkká való átalakítása is.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.