A hőhullámok ellen úszó kertekkel védekezik Bécs

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld „szigetek” a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén. Az osztrák főváros így szeretne még hatékonyabbanvédekezni a nyári hőhullámok ellen.

Bécset sem kerüli el nyaranta hőség, a városvezetés ezért mindent megtesz, hogy egyre több zöldfelület álljon a lakosság rendelkezésére. A terv szerint a várost kettészelő Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén lévő betonszigeteket kizöldítik, rengeteg fa, bokor és egyéb növény kap majd itt helyet. A kikapcsolódásra szánt kertecskék mindenki számára ingyenesen igénybevehetőek, elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához. “Az úszó kertek ötletete Párizsból jön, ahol a Szajnán már megvalósult egy hasonló beruházás. A városvezetés kifejezetten egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, ahol senki sincs étel-ital fogyasztására kötelezve, így ingyenesen, kötöttségek nélkül élvezheti a hűs parkot” – mondta Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv megálmodója. A jogi akadályok már elhárultak, így a zöldítési munkálatok megkezdődhetnek. A terület egyébként műemlékvédelem alatt áll, így a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kell majd folyamodni.
A városlakók előreláthatólag nyár végétől vehetik használatba az új helyet. A Duna-csatorna területe leginkább betonfelületekből áll, zöldet alig találunk, így ez a beruházás méginkább hiánypótló. A tervek szerint a kertek virágládákkal lesznek körberakva, melyekben rengeteg bokor, virág, fa, fűfelület kap helyet. Minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő ülő-és fekvőalkalmatosságot és kényelmesen élvezhetik az alattuk elterülő Duna látványát. A közvetlen vízparti kikapcsolódás nem újkeletű dolog Bécsben. A néhány éve megépült, homokos tengerpart benyomását keltő CopaBeach például még fürdési lehetőséget is kínál.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.