A bioüzemanyag-termelés a cukrot is drágítja

A bioetanol üzemanyagként való hasznosítása felfelé hajtja a cukor világpiaci árát, miután a nyersolaj rekordméretű drágulása nyomán a cukornádtermés növekvő hányadát fordítják alkoholos üzemanyag gyártására, áll a Czarnikow cukorpiaci kereskedő csütörtökön közzétett elemzésében.

Ez az irányzat főleg a világpiaci cukornád-kereskedelemben meghatározó szerepű Brazíliára jellemző, ahol a nádtermés jelentős részéből készül etanol. Brazíliában az új autóeladások közel 90 százalékát olyan autók teszik ki, amelyek benzinen kívül bioetanollal is működni tudnak. A 3 évnél fiatalabb autóknál 77 százalékos ez az arány.

A Czarnikow elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy bár még nem lehet igazi globális etanolpiacról beszélni, a cukorpiacon már komolyan érezni a változások hatását. Elemzők rámutatnak arra is, hogy hosszabb távon a répacukor világpiaci kínálata szűkössé válhat az európai uniós támogatások radikális visszafogása következtében. Mivel a termelés több tagországban is gazdaságtalanná válik, az EU cukorszükségletének jelentős részét kell majd külső piacokról fedezni, ahol viszont az alkoholos üzemanyagok terjedése miatt kevesebb alapanyag áll majd rendelkezésre a cukorgyártáshoz.

Ajánlott tartalom

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

A fővárosban környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója csütörtökön az MTI-vel.