A brit zöldeket megosztja az atomenergia

A környezetvédők Nagy-Britanniában több, mint heves vitákat folytatnak arról, hogy Angliának szüksége van-e új atomerőművekre.

A kiélezett helyzet kitűnően rámutat arra, hogy mennyire eltérőek a vélemények az energiával és éghajlatváltozással kapcsolatban. Öt vezető környezetvédő David Cameron miniszterelnöknek küldött levelében leszögezi, hogy a tervek félbehagyása „súlyos környezeti hiba” lenne. (Aiolus News) „A klímaválság súlya szükségessé teszik azoknak a mélyen gyökerező kifogásoknak a felülvizsgálatát, amit a környezetvédők (köztük néha mi is) támasztanak az atomenergiával szemben.” – írják levelükben olyan híres írók és aktivisták, mint például Mark Lynas, George Monbiot, Fred Pearce, Michael Hanlon, vagy a Greenpeace egykori vezetője, Stephen Tindale. A szöveg részben válasz volt a Friends of the Earth nevű szervezet négy korábbi igazgatójának levelére, melyben azt írják, hogy az atomerőművek építése drága és kockázatos folyamat, valamint „Franciaország kezébe adja az Egyesült Királyság energiájának jövőjét.” Szerintük Angliának Japán és Németország példáját kéne követnie, akik a Fukushimai katasztrófa után úgy döntöttek, hogy bezárják erőműveiket. Mindkét csoport a tiszta energia fejlesztésében látja a jövőt.

A nukleáris energiát támogató környezetvédők azonban úgy vélik, hogy „továbbra is az atomenergia az egyetlen életképes, nagy volumenű, és alacsony szén-dioxid terhelésű forrás az Egyesült Királyságban.” Állításuk szerint „a legsürgősebb feladat” a környezet és közegészség szempontjából a szén fokozatos beszüntetése. Japán és Németország már elkezdte mérsékelni a fosszilis üzemanyagok használatát. Sokan a csoportból – különösen Lynas és Monbiot – felbosszantják a környezetvédőket azzal, hogy megpróbálják megváltoztatni az atomenergiára vonatkozó nézeteiket. Monbiot például a Fukushimai válság nyomán az „atombarát” zöldek egyik vezető szószólója lett. „Az atomenergiát nemrég vetették alá az egyik legkeményebb tesztnek, és az emberekre és a bolygóra kimutatott hatás alacsony volt.” – írta tavaly. Amerikai sugárzás szakértők egy csoportjának számításai szerint a veszélynek kitett dolgozók körében a rák kockázatának növekedése mindössze 0,0002%, az ENSZ előzetes becslései szerint pedig egyetlen japán lakos sem volt kitéve kritikus dózisnak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.