A budapesti népességfogyás a második a világon

A New York-i Business Insider üzleti portál sorrendbe állította a világ leggyorsabban zsugorodó nagyvárosait. Miközben ugyanis világszerte gyorsulnak az urbanizációs folyamatok, sok olyan város akad, amelynek csökken a népessége.

A 28-ös listán 18 város tartozik a volt Szovjetunióhoz, írja az index.hu. Meglepetésre felkerült ugyanakkor Róma (27) és Milánó (26) is, valamint Prága (21), Torino (17) és Szöul (14). A tíz leggyorsabban fogyatkozó város közül hét fekszik a volt Szovjetunió területén. Ide tartozik viszont a dél-koreai Busan (8) és a libériai főváros, Monrovia (7) is, valamint Budapest (2). A magyar főváros népessége az 1990-es 2,05 millióról 2010-re 1,7 millióra csökkent. A cikk szerint ugyanakkor ezen a szinten nagyjából megáll a város népessége, mert a becslések 2025-re 1,71 millió lakossal kalkulálnak. Budapest teljes, becsült népességzsugorodása 1990-2025 között 14,86 százalék. A térségben a következő, gyorsan fog város Bukarest (19), de ez az arány ugyanerre az időszakra ott csak 3,77 százalékos. A budapesti népesség változásáról már többször megállapították, hogy egyrészt összefügg az országos demográfiai trendekkel, ugyanakkor az agglomerációba irányuló kiköltözés az elmúltt időszakban jelentősen lelassult, sőt, lassan meg is fordul. Budapestnél a nagyvárosok közül az egész világon csak az egymilliós ukrajnai Dnyepropetrovszk lakossága csökken gyorsabb ütemben: ott a ráta 16,87 százalékos.

Ajánlott tartalom

Madárbarát település mintaprojekt – pályázati kiírás 2024

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek).