A dél-afrikai labdarúgó vb kilencszer környezetszennyezőbb az előzőnél

A jövő évi dél-afrikai labdarúgó világbajnokság miatt kilencszer több káros anyag kerül a környezetbe, mint a Németországban rendezett előző tornán, elsősorban azért, mert a résztvevőknek nagy távolságokat kell megtenniük repülőn – derült ki a dán fővárosban a klímacsúcs hétfői megnyitása alkalmából a dél-afrikai illetékesek által közzétett becslésekből.

Dorah Nteo, a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal igazgatónője sajtóértekezletén elmondta, hogy számításaik szerint a világbajnoksággal összefüggő környezetszennyezés 85 százalékát a légiforgalom, illetve az egyes dél-afrikai városok közötti közlekedés okozta szennyezőanyag-kibocsátás adja majd.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szóvivője, Théodore Oben elmondta, hogy az UNEP becslése szerint a jövő évi labdarúgó világbajnoksággal összefüggésben 2,75 millió tonna szén-dioxid kerül majd a levegőbe. Az első afrikai foci vébé ezzel nem csak az előző, németországi torna szennyezőanyag-kibocsátását, de a tavalyi pekingi olimpiáét is meghaladja majd; ez utóbbi 1,18 millió tonnát tett ki.
Dél-Afrika több ezer kilométerre fekszik az európai és dél-amerikai “labdarúgó nagyhatalmaktól”, ahonnan szurkolók tömegei indulnak majd a fekete kontinens déli csücskén fekvő országba, hogy buzdítsák kedvenceiket. Az ENSZ becslése szerint 400 ezer szurkoló érkezhet Dél-Afrikába, akik összesen 7,1 millió kilométert tesznek majd meg repülőn.
Az ENSZ felszólította a szurkolókat, hogy váltsák meg a repülőútjukkal járó szén-dioxid-kibocsátást, és ugyanerről tárgyal a vb-re kijutott 32 válogatottal is. Ehhez összesen 33 millió dollárra lenne szükség a világszervezet szerint.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.