A delfinek képesek kikapcsolni cukorbetegségüket

A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni – fedezték fel amerikai kutatók.

Véleményük szerint ha sikerülne megtalálni ezt a “kapcsolót” az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.
A San Diegó-i székhelyű National Marine Mammal Foundation kutatói idomított delfinektől vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan “nassolnak”, éjjel azonban koplalnak.
Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemző – magyarázta a BBC hírportálja (www.news.bbc.co) szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.
Elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentő inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerűen visszakapcsolnak normál üzemmódra.

A cukorbetegeknek inzulinrezisztenciájuk miatt állandóan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket.
A delfinek valószínűleg azért fejlesztették ki e képességet, hogy ellensúlyozzák fehérje dús, de szénhidrátban szegény étrendjüket. Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani.

Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is szekvenálták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosított, a vízből kihalászott műanyagot használt fel az O’Neill legújabb kollekciójához

A népszerű szörf és ruházati márka olyan kollekciót készített, amely 86%-ban újrahasznosított műanyagokból gyártott darabokból áll.