A Deloitte idén is keresi a legzöldebb vállalatot

Budapest, 2009. augusztus 17. – A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat, népszerű nevén a Zöld Béka Díjat. A díjat azok a vállalatok nyerhetik el, amelyek az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik.

Reiniger Róbert, a Deloitte Zrt. Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: A díjra bármely olyan közép-európában bejegyzett vállalat pályázhat – függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától -, amely éves jelentése részeként, vagy külön környezeti, illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét.

A Zöld Béka Díjat az Európai Parlament és Tanács irányelve is támogatja, ugyanis a közepes és nagyvállalatoknak, az EU más országaiban működő vállalatokhoz hasonlóan fenntarthatósági jelentést kell készíteniük, illetve üzleti jelentésüket társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlatának bemutatásával kell kiegészíteniük.

A Zöld Béka Díj célja, hogy a régió vállalatainak éves beszámolója ne korlátozódjon a társaság üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira. A környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentés elkészítése és nyilvánosságra hozatala számos előnnyel járhat a vállalatok számára. Egyrészt a jelentés a vállalat gazdasági szektorában tevékenykedő versenytársak hasonló jelentéseivel összehasonlítható, összevethető, ezért a jelentések a pénzügyi indikátorokhoz hasonló gazdasági, társadalmi és környezeti mérőszámokat tartalmaznak. Másrészt a jelentés elkészítése során a vállalat olyan komplex adatbázishoz jut, amely adatok korábban csak a szervezet különböző részein, szintjein, elkülönülten voltak megtalálhatók.

Egy ilyen jelentés elkészítésével a vállalat megkülönböztetheti magát versenytársaitól, kiemelkedhet közülük, hiszen a régió vállalatai még csak most kezdik felismerni a fenntarthatóság stratégiai jelentőségét a működésük során. Mindezek mellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a jelentés elkészítése során párbeszéd, intenzív kommunikáció jön létre a vállalat és környezete között, amely hosszú távú előnyökkel járhat a vállalat számára – tette hozzá.

Az erről szóló közlemény innen letölthető.

Ajánlott tartalom

Idén is meghirdette pályázatát ökotudatos pedagógusoknak a Ficsak

Idén is meghirdette ökotudatos pedagógusoknak szóló környezetvédelmi pályázatát a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a Zöld Követ Egyesület szakmai támogatásával.