Sürgősen ezer milliárd euró beruházására van szükség ahhoz, hogy húsz év múlva minden uniós polgárnak legyen elegendő villanyáram, és ehhez a jogi környezeten is változtatni kell - hívta fel a figyelmet Herczog Edit európai uniós parlamenti képviselő a Páneurópa Jogász Unió által a fenntartható fejlődés és a jogfejlődés kapcsolatáról rendezett konferencián, csütörtökön Budapesten.

A fenntartható fejlődés hatása a jogfejlődésre

Sürgősen ezer milliárd euró beruházására van szükség ahhoz, hogy húsz év múlva minden uniós polgárnak legyen elegendő villanyáram, és ehhez a jogi környezeten is változtatni kell – hívta fel a figyelmet Herczog Edit európai uniós parlamenti képviselő a Páneurópa Jogász Unió által a fenntartható fejlődés és a jogfejlődés kapcsolatáról rendezett konferencián, csütörtökön Budapesten.

Fülöp Sándor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az új alkotmány és a fenntartható fejlődés kapcsolatáról szólt, idézte a közpénzügyekről szóló fejezetet, amely kitér arra, hogy a természeti erőforrások megóvására is kell költeni. Herczog Edit a fenntartható fejlődés intézményi és jogi korlátait is elemezte. A legnagyobb gond az, hogy hiányzik a globális intézményrendszer, számos területet nemzeti hatáskörben lehet szabályozni. Ezért nem került még pont annak a vitának a végére, hogy az EU energia igényét nemzeti, vagy közösségi termeléssel kell kielégíteni. A képviselő megemlítette, hogy a világ legnagyobb tíz energetikai cége valamennyi ágazatban – így az atom- és a megújuló energiában is – jelen van. A szabályozás problémája is az, hogy melyikben mennyire aktívak ezek a cégek. A széndioxid kibocsátási kvóták árai a piacon soha nem érték el azt az értéket, amit a szakértők előzetesen valószínűsítettek – mondta Hasznos Erika a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Így ma újra előtérbe került a kibocsátás korlátok közé szorítása, illetve a kibocsátás megadóztatása.

 
A klímaváltozás miatt ma már az ember túlélése a cél. Az elhárítás pedig mindig arányban áll a fenyegetéssel – mondta Fülöp Sándor. A szabályozás fontosságát azzal  illusztrálta, hogy  az atomfizikusok szakmailag korrekt érvekkel állnak ki az atomenergia mellett, de szóhoz kell jutniuk a más szakmáknak, illetve a más véleményen lévőknek is. Az új Alkotmánnyal kapcsolatban kitért arra is, hogy szerepel abban a szennyező fizet elv, és az is, hogy a környezetvédelem nem áll meg a határoknál.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.