A FŐGÁZ megkezdi a sűrített földgáz-üzemanyag töltőállomás építését Budapesten

A Fővárosi Gázművek Zrt. (FŐGÁZ) és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) 2011. január 14-én szerződést írt alá nyilvános, sűrített földgáz-üzemanyagú (CNG) töltőállomás létesítésére.

A FŐGÁZ a MOL Kőbányai úti üzemanyagtöltő állomásán nyitja meg Budapest első nyilvános CNG kútját. A FŐGÁZ társadalmi szerepvállalási stratégiájában elvárásként szerepel az olyan lehetőségek támogatása, amelyek hozzájárulhatnak a főváros tisztább levegőjéhez, és ezáltal az itt lakók egészségének megőrzéséhez.
Hogy a lehetőségekből konkrét eredmények szülessenek, a FŐGÁZ 2008-ban pilot projektet indított egy földgáz üzemanyag lassútöltő-berendezés üzemeltetésére néhány földgázüzemű gépjármű használatával. A tapasztalatok arra ösztönözték a társaság vezetését, hogy további lépéseket tegyenek a környezetbarát üzemanyag ismertségének növelése érdekében. A FŐGÁZ céljainak megvalósításához a magyar üzemanyag-forgalmazóval kötött stratégiai partnerséget. A két társaság 2011. január 14-én szerződést írt alá arról, hogy a MOL meglévő üzemanyag-töltőállomására a FŐGÁZ földgáz-üzemanyagtöltő kutat telepít. A CNG kút megvalósulásával mindenki számára hozzáférhetővé válik Budapesten a földgáz üzemanyagként való felhasználása.
A beruházás különlegessége, hogy Magyarországon elsőként a fővárosban telepítenek CNG töltőberendezést hagyományos üzemanyag-töltőállomásra.
A CNG üzemanyag amellett, hogy a környezetbarát közlekedés lehetőségét kínálja, költségtakarékos megoldás is egyben, hiszen a hagyományos hajtóanyagoknál – a benzinnél és a dízel üzemanyagoknál – kedvezőbb áron lesz elérhető. Az első jármű várhatóan már ez év nyarán tankolhat a Kőbányai úti nyilvános CNG töltőállomáson.

Ajánlott tartalom

AM: geotermikus energia segíti a távfűtést Mosonmagyaróváron

Az élhető környezet kialakítása és a megbízható energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője pénteken Mosonmagyaróváron, az EU-Fire Csoport geotermikus fűtőművének átadásán, ami a településen a távfűtést segíti majd.