A fogyasztók inkább javíttassák készülékeiket

Javítási utalványok és más pénzügyi ösztönzők tennék népszerűbbé a javítást mint lehetőséget.

A Parlament elfogadta tárgyalási álláspontját a javításhoz való jog megerősítését és a tömeges fogyasztás környezeti hatásainak csökkentését célzó új intézkedésekről.

A Parlament kedden 590 igen szavazattal, 15 ellenszavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta tárgyalási álláspontját arról az új jogszabályjavaslatról, amely tovább erősíti a fogyasztók javításhoz való jogát. A szabályok fenntarthatóbb fogyasztásra ösztönöznek, megkönnyítik a meghibásodott cikkek javítását, csökkentik a leselejtezésből adódó hulladék mennyiségét és támogatják a javítással foglalkozó vállalkozásokat.

A garanciaidő lejárta után is érdemes lesz a javítást választani

Az új szabályok értelmében a törvényileg meghatározott jótállási időszakon belül az értékesítőknek a javíttatást előnyben kell majd részesíteniük, amennyiben az nem drágább a teljes cserénél, kivitelezhető, és a vevőnek is megfelel. A tervek szerint a javítást követően a jótállási időszak további egy évvel meghosszabbodna.

Emellett a fogyasztók a garanciaidő lejárta után is igényt tarthatnának elromlott mosógépük, porszívójuk, okostelefonjuk vagy kerékpárjuk javítására. Ahhoz, hogy a fogyasztók szívesebben válasszák a javítás lehetőségét, a képviselők azt szeretnék, ha a gyártók csereterméket kölcsönöznének a javítás idejére. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, első körben felújítottat kellene ajánlani helyette.

Élénkebb piaci verseny és ösztönzők a javíttatásra

Számos oka lehet annak, hogy valaki nem a javítás mellett dönt: a költségeken túlmenően előfordul, hogy túl bonyolult elintézni, sőt az is, hogy eleve úgy van kialakítva egy termék, hogy nem javítható. A Parlament véleménye szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a javítóműhelyek, a szerelők és a végfelhasználók méltányos áron hozzájuthassanak minden pótalkatrészhez, javítási útmutatóhoz és javítószerszámhoz.

Online platformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb eső (akár közösségi) javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket. Ahhoz pedig, hogy megfizethető és népszerű alternatíva legyen a javítás, a képviselők utalványok és más pénzügyi ösztönzők bevezetését javasolják, mégpedig nemzeti javítási alapokon keresztül.

A jelentéstevő szerint

A jelentéstevő René Repasi (S&D, Németország) elmondta: ”Ez a Ház következetesen támogatta a fogyasztók javításhoz való jogát, és végre elmondhatjuk, hogy közvetlenül reagálunk az emberek igényeire. Az emberek szeretnék meghosszabbítani készülékeik élettartamát, de ez gyakran túl költséges vagy nehézkes. Egy sor intézkedést fogadtunk el annak érdekében, hogy a fogyasztókat arra ösztönözzük, hogy a javítást válasszák a csere helyett, különös tekintettel a független javítóműhelyek támogatására és pénzügyi ösztönzők létrehozására. Arra számítunk, hogy a Tanács hamarosan elfogadja álláspontját, így megkezdhetjük a tárgyalásokat ezen intézkedések jogszabállyá történő átalakításáról, és lépéseket tehetünk egy valóban körforgásos európai gazdaság felé.„

Következő lépések

A kormányokból álló Tanács november 22-én fogadja el saját tárgyalási álláspontját, és így megkezdődhetnek a tárgyalások a Parlamenttel, amelynek első fordulóját december 7-re tervezik.

Milyen következményekkel jár a még javítható fogyasztási cikkek leselejtezése? Rendkívüli mértékben terheli a környezetet: évente 30 millió tonnányi erőforrást használunk fel emiatt feleslegesen, 261 millió tonna a CO2-egyenértéken vett kibocsátás, és 35 millió tonna hulladék képződik az Európai Unióban. A fogyasztók zsebében pedig évente összesen 12 milliárd euróval kevesebb pénz marad amiatt, hogy újra kell cserélniük egy még javítható terméket. Az Európai Bizottság egy tanulmánya szerint az uniós polgárok 77%-a inkább a javítás mellett döntene, ha lenne rá mód. A javításhoz való jogról szóló javaslat a környezettudatos tervezésre és a fogyasztók zöld átállásra való felkészítésére vonatkozó uniós kezdeményezéseket egészíti ki.

Konferencia Európa jövőjéről

A javítási jogra vonatkozó javaslat az Európa jövőjéről szóló konferenciáról szóló jelentésben megfogalmazott számos polgári ajánlásra reagál, nevezetesen a javítási jog előmozdítására, a termékek hosszú távú és fenntartható használatának biztosítására, a javítással kapcsolatos tájékoztatásra, a korai és tervezett elavulás elleni intézkedésekre, a hosszabb garanciák biztosítására, a pótalkatrészekhez való hozzáférés biztosítására, a termékek hosszabb távú használatának ösztönzésére, valamint a fenntarthatóbb és körforgásos gazdaság kialakítására irányuló intézkedésekre vonatkozó 5. (6), 5. (7) és 5. (10) javaslatra és a 11. (2) javaslatra.

REF: 20231117IPR12211

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Ajánlott tartalom

Újabb kiválóságok és zöldipari innovációk a Környezet Védelméért díjak átadásán

Különleges helyszínen, a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor – több mint 200 vendég jelenlétében - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.