A Föld legnagyobb úszó napelemparkja

1-2 évvel ezelőtt kezdte meg működését Európa és a Föld legnagyobb úszó napelemes rendszere.

Miért is fontos, hogy ezek vízfelületen foglalnak helyet? Hát azért, mert ez az alkalmazott eljárás hozzájárul a földhasználat elleni konfliktusok csökkentéséhez. Az úszó napelemparkok bármilyen vízfelületre telepíthetőek: ivóvíz-tartályokra, ipari medencékre, ártéri síkságokra vagy bánya tavakra. Na de lássuk csak melyek a legnagyobb ilyen jellegű napelemes rendszerek manapság.

A EURÓPA LEGNAGYOBB ÚSZÓ NAPELEMPARKJA

Dél-Franciaországban 2019. október 18-án nyitották meg Európa legnagyobb úszó napelemes üzemét, amely újabb mérföldkőnek számít a napenergia fejlődéstörténetében. A dél-franciaországi Rhône-völgy ezidáig leginkább a finom borairól és ételeiről volt híres, most azonban egy újabb érdekességgel bővült a térség repertoárja. Ez pedig nem más, mint az O’MEGA1 projekt, ami egy 17 MW-os napelempark Vaucluse megyei köszségben, Piolencben, Orange és Avignon közelében.

A napelemes rendszert az egykori kőbányában lévő 50 ha-os mesterséges tó 17 ha-nyi vízfelületén hozták létre. A Vaucluse-ban megtermelt napenergia elsődlegesen a térségben élőket látja majd el energiával. Az előzetes számítások szerint nagyjából 4733 háztartás számára lesz képes elegendő zöld energiát termelni a napelemes rendszer.

A fentebb bemutatott franciaországi úszó napelempark még mindig messze elmarad a Kínában található gigászi úszó napelemes rendszertől. Ezt ugyanis még 2018-ban egy 86 ha-on – nagyjából 120 futballpálya méretével megegyező területen – hozták létre. A kínai állami tulajdonban lévő 70 MW-os vízen lebegő napelempark Anhui tartomány egykori szénbányájának taván található és 13 különálló „szigetből” áll. 

A projekt megvalósításához egy vadonatúj 18 km-es 110 V-os felsővezetéket is kiépítettek az erőmű hálózati csatlakoztatására, amely várhatóan akár 77 693 MWh villamos energiát termel majd a hálózatba, ami közel 21 000 háztartás energiafogyasztását biztosítja majd. 

Bár most ez számít a világ legnagyobb úszó napelemes rendszerének, mégis ugyanezen a víztározón már megkezdődtek a munkálatok egy még nagyobb napenergiatermelő lebegő üzem létrehozására. A Three Gorges New Energy cég egy 150MW-os úszó napelemfarmot tervez a hálózatra kapcsolni a közeljövőben, így ez számít majd ezentúl a rekordernek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.