A Főtáv megújuló energiához keres partnert

A geotermikus energia hasznosításához keres partnert a Főtáv Zrt. a rákoskeresztúri távhő-körzetben – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A tárgyalásos eljáráson olyan szakmai partnert keres a Főtáv, amely geotermikus kútpárat építene ki és üzemeltetne 15 éven keresztül a rákoskeresztúri távhőkörzet ellátására. A megújuló energiából nyert hőtermeléssel a Főtáv évente legalább 16 millió forint megtakarítást remél a földgázköltségekben, valamint további mintegy 15 millió forint bevételt vár az értékesíthető szén-dioxid kvóták eladásából.

A beruházás várhatóan 2010 őszén kezdődik és 2011 év végére fejeződhet be.
A tervezett kútpár mélysége több mint két kilométer, a tervezett geotermális hőteljesítménye pedig négy megawatt lesz, ami a téli fűtési idényben mintegy 1.500 átlagos méretű lakás fűtésére lesz elegendő.
A nyertes pályázó feladata lesz  a geotermális kútpár és a hozzátartozó létesítmények kiépítése a Rákoskeresztúri Fűtőmű térségében, a kútpár távhő-rendszerhez való illesztése, és az üzemeltetés 15 éven keresztül.
A pályázat beadásának határideje 2010. május 14., a  pályázat teljes anyaga pedig 2010. április 20-ától elérhető a Főtáv  honlapján.

A  Főtáv közleménye kiemeli, hogy a projekt szorosan illeszkedik a Főtáv stratégiájába, mely szerint 2020-ra húsz százalékra növeli a megújuló energiaforrások használatát. A budapesti távhő-ellátásban jelenleg csupán négy százalékot képviselnek a megújuló energiaforrások, a fennmaradó 96 százalék a földgáz-tüzelésű erőműből származik.
A Főtáv tervei között szerepel a geotermikus kútpár megépítése mellett egy 42,3 kilométer hosszú körvezeték kiépítése 2017-ig, amely hét budapesti hőkörzetet kapcsolna egy integrált rendszerbe. További terve két, egyenként 20 megawatt kapacitású biomassza fűtőmű létesítése 2012-ig, ami évi 15,7 millió köbméter földgázt váltana ki és évi 30 ezer tonnával csökkentené a szén-dioxid kibocsátást.

Ezeknek a projekteknek a megvalósulásával 2020-ra a földgáz alapú technológiák használata a jelenlegi 96 százalékról 77,9 százalékra csökkenhet, miközben a  hulladékhasznosítás 12,8 százalékra, a biomassza energiaforrásként való felhasználása pedig 9,3 százalékra emelkedhet a budapesti távhő-ellátásban.

Ajánlott tartalom

Az utolsó jégkorszak őshőmérsékleti és csapadékviszonyait vizsgálta a CSFK vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetének (CSFK FGI) munkatársai vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta az utolsó jégkorszak őshőmérsékleti és csapadékviszonyait a Kárpát-medence déli részén.