A fotel, amely könnyű és 100%-ban újrahasznosítható

Mitől lesz egy fotel környezetbarát?

Nos, elég sok dolog járul hozzá. Például, hogy könnyű a súlya, hosszú élettartama, mind technikailag, mind érzelmileg, és van lehetőség javításra, mielőtt ki kell dobnunk. Egy környezetbarát fotelt nem dobunk ki, mert eltört a lába, vagy mert borfoltos. Úgy tűnik, hogy az izraeli születésű, Berlinben székelő tervező, Ronen Kadushin kipipálta ezeket a követelményeknek az ő LYTA foteljével.

A vaskos fotel súlya mindössze 15 kg, ami azt jelenti, hogy a szállítás során a környezeti hatásokat csökkenteni lehet. Másik előnye, hogy könnyű bútorokat könnyen lehet mozgatni, így még az idős, vagy fogyatékkal élő emberek is képesek átrendezni, vagy takarítani a tárgyat. Ez úgy érhető el, ha a gyártási folyamat során ARPRO-t használnak a szék szerkezeteként. Az ARPRO alapvetően bővített polipropilén, amely a „Tupperware belülről 95 %-ban levegő” – állítja a gyártó Movisi.

Bár a szék alapanyaga benzinből származik, 100 %-ban újrahasznosítható, és nem vágtak ki fákat azért, hogy székeket hozzanak létre. A Mc Donough és Braungart valószínűleg egyetértene abban, hogy nagyon úgy néz ki, ez a design a „bölcsőtől a koporsóig” tervezés iskolapéldája. A Movisi szerint a LYTA szerkezete „antiallergén, a kibocsátása nulla, ragasztó- és fémmentes, amely nem mondható el a legtöbb kárpitozott bútorról.

Napjainkban egyre nagyobb nehézségekbe ütközünk, ha tartós bútorokat keresünk. Az egyik probléma az, hogy a minőség nem a megszokott és ezért a termékek könnyen törnek. A megoldás az, hogy a kevésbé törékeny termékeket gyártsanak, és nem ártana meggyőződni arról sem, hogy ha mégis lesz valami baja, meg lehet javítani. A LYTA fotel nem igényel karbantartást, valamint minden összetevője könnyen cserélhető, így szinte kizárjuk az új bútor vásárlásának lehetőségét. A másik ok, amiért új bútorokat szoktunk vásárolni, az, hogy általában egy idő elteltével már nem ragaszkodunk érzelmileg a régihez.  Hirtelen nem tetszik többé, vagy kiment a divatból. A LYTA burkolata cserélhető, öt perc alatt új arculatot adhatunk neki, hiszen különböző színű „ruhákat” adhatunk rá.

A Movisi szeretné biztosítani a jó minőséget, valamint a társadalmi felelősség példájává válni. Mivel minden terméküket Németországban gyártják, képesek garantálni a helyes környezetbarát termelési módszereket, valamint a tisztességes munkát és a béreket.

Nos, az egyetlen dolog, mely kétséges, az ára és vajon tényleg olyan kényelmes-e a fotel, hogy örömmel üljünk bele…

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.