A fukusimai dolgozók fele jogsértő körülmények között dolgozik

A japán Fukusima-1 atomerőmű szerződéses dolgozóinak közel fele a munkajogot sértő körülmények között dolgozik a létesítményt üzemeltető cég felmérése szerint – írta szerdán az Aszahi Simbun című napilap.

A TEPCO cég jelentése szerint mintegy 1160 dolgozóról van szó, akik az üzemeltető által megbízott alvállalkozók alkalmazásában állnak. Ez az alvállalkozók által alkalmazott fukusimai munkások 47,9 százaléka. A jogsértések abból erednek, hogy az érintett munkások nem attól a cégtől kapják utasításaikat, amelyik alkalmazza őket, és amelyik a bérüket fizeti. Ezt a japán munkajogi törvények tiltják. Emellett az alvállalkozók alkalmazásában álló dolgozók mintegy 36 százaléka nem kapott sem írásos, sem szóbeli tájékoztatást munkafeltételeiről, ami szintén munkajogi törvényt sért. A felmérés során az is felmerült, hogy egyes alvállalkozók és munkások szervezett bűnözői csoportokkal állnak kapcsolatban. A japán szervezett alvilágról tudvalevő, hogy tevékenységeinek köre az építőiparra is kiterjed. A TEPCO közleményében azt ígérte, hogy lépéseket fog tenni a jogsértő helyzet feloldására és a dolgozók munkakörülményeinek javítására. Ezzel párhuzamosan a Mainicsi Simbun című lap arról számolt be szerdán, hogy fukusimai lakosok újabb csoportos pert indítottak a TEPCO ellen a tavalyi atombalesettel kapcsolatban. Az a negyven ember, aki az erőműnek a baleset után evakuált 30 kilométeres körzetében lakott, 1,94 milliárd jent követel a vállalattól az őket ért anyagi és lelki károk megtérítésére. A csőd szélén táncoló TEPCO ellen eddig számos, esetenként több ezer fős csoportos keresetet adtak be az atomkatasztrófával kapcsolatban. A vállalat korábban a kormány segítségét kérte a kárigények törlesztésében, mert saját tőkéjéből nem képes kártalanítani a fukusimai lakosokat.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.