A geotermikus energiáé a jövő? (videó)

A megújuló energiaforrásokról tanácskoznak öt ország szakemberei ma és holnap a szabadkai Városházán.

Az Expres 2014 konferencia Szabadka városának is tanulságokkal szolgál, amely szeretné kihasználni a biomassza vagy a geotermikus energia nyújtotta lehetőségeket. Szélenergia, hőszivattyú, napenergia, biomassza – ez csak néhány azok közül a megújuló energiaforrások közül, amelyek már bevett módszereknek számítanak például Nyugat-Európában. Közép-Európában és a Balkánon azonban legtöbbször a pénzhiány jelenti a legnagyobb akadályt az alkalmazáshoz.

Nyers József, egyetemi tanár, Műszaki Főiskola, Szabadka: „A lehetőségek azok hatalmasak, már ami a természetes forrásokat jelenti. Gond egyedül az anyagi támogatással van. Ebben vagyunk lemaradva. A technológia az még követi is, az nem lenne különösebb gond.”

Szabadka elsősorban a biomassza és geotermikus energia terén tudna újítani, amelyekkel később akár komoly pénzösszeget is meg tudna takarítani a város.

Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Akkor lehetünk versenyképesek, akkor tudunk jobb életszínvonalat nyújtani a polgárainknak, hogy ha az energiatermelést és felhasználást valamilyen módon olcsóbbá, illetve hatékonyabbá tesszük, másodsorban pedig nem leszünk függőek azoktól az energiáktól, amelyek nem itt termelődnek meg.”

A pénteki napon 18 előadást hallhattak az érdeklődők öt ország szakembereitől. Szombaton műhelymunkákkal zárul a tanácskozás.

forrás: pannonrtv.com

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.