A Gömböc és a mágnesfal lett az év találmánya a 100 csoda kiállításon

A szakmai zsűri a Gömböcöt, a közönség a mágnesfalat választotta az év találmányának a 100 csoda – A jövő születése című interaktív kiállításon, amelynek nyitva tartási idejét a nagy érdeklődésre való tekintettel két hónappal, május 2-ig meghosszabbították a szervezők.

A mai Magyarország száz sikeres fejlesztését, találmányát és innovációját a budapesti Párisi udvarban bemutató kiállítás vasárnap esti díjátadóján nyolc elismerést osztottak ki: a zsűri különdíját Domokos Gábor és Várkonyi Péter Gömböce kapta mint az első és egyetlen ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, összesen két egyensúlyi pontja van – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A közönség ennél egy sokkal praktikusabbnak tűnő, a hétköznapokban az élet számos területén hasznosítható találmányt tartott a legjobbnak. A mágnesfal, Barna Tamás fejlesztése egy különleges, bárhová felvihető glettanyag, egyfajta folyékony fém, amely vonz mindent, ami mágneses tulajdonságú. Így nincs szükség többé fúrásra-faragásra, a mágnesfal bármit megtart.

A kiállításon bemutatott gyümölcskávé elnyerte a legkeresettebb termék díját. A szőlő, a szeder és más gyümölcsök magvaiból készített főzet a zöldteához hasonló ízvilágot és hatást nyújt.
A találmányokról és az aktuális programokról bővebb információk www.100csoda.hu oldalon olvashatók.

Ajánlott tartalom

Természetközeli szállások erdőben – Hova érdemes menekülni a nagyvárosi környezettől?

A vakációzásról a legtöbben azonnal a hatalmas és csillogó szállodákra, valamint a nagyvárosi nyüzsgésre asszociálnak. Pedig igencsak megéri kicsit a dobozon kívül gondolkoznunk, mivel hazánkban számtalan olyan természeti terület fekszik, amelyek lenyűgöző élményekkel kecsegtetnek a pihenni vágyók számára.